Tovább bomlik a könyvmágnás birodalma

2017. április 22. 13:05 2017. ápr. 22. 13:05

Elrendelte a bíróság a Szóbarlang Könyvkiadó Kft. felszámolását, a cég 2014-ig Matyi Dezső tulajdonában állt, utána pedig idén januárig ő volt a társaság ügyvezetője.

Újabb, egykor Matyi Dezső tulajdonában álló cég felszámolását rendelte el a bíróság - olvasható a Világgazdaság cikkében.

A 2006-ban alapított Szóbarlang Könyvkiadó Kft. a lap szerint 2014-ig Matyi Dezső tulajdonában állt, ekkor kiszállt belőle, de idén januárig ügyvezetőként tovább igazgatta a céget.

"A Szóbarlang üzletrészeit Matyi volt felesége és két lánya 2015 februárjáig jegyezte, azóta a gödöllői Wolf-CRS Kft. a tulajdonos. Utóbbi egy hónappal korábban, 2015 januárjában már részesedést szerzett az Alexandra-birodalom egykori központi cégében, a 9 milliárdnyi adósságot felhalmozó Pécsi Direkt Kft.-ben is, amely röviddel ezután, 2015 márciusában felszámolás alá került. A Wolf-CRS Matyiék tulajdonostársa a Rainbow Üzletlánc Kft.-ben, sőt tavaly szeptember óta a menedzsmentjogok birtokosa is lett" - áll a cikkben.

Az Alexandra-cégbirodalom idén kezdett el erodálódni a Wolf CRS és Matyi Dezső közti vita, kölcsönös sajtóban történt üzengetés, majd feljelentések után. Az Alexandra-cégbirodalom megroppanása a magyar könyvkiadói piacot is megrengette.

Az egykori Alexandra-könyvesboltok helyén áprilisban Líra-Móra könyvesboltok nyíltak az országban több helyen, így Pécsett is.