Visszavonta a kormány a "rabszolgatörvényt"

2017. április 25. 14:09 2017. ápr. 25. 14:09

Levették a napirendről azt a törvényjavaslatot az országgyűlés gazdasági bizottságában, mely a munkavállalókat jobban kiszolgáltatta volna, mint korábban. Még egy fideszes képviselő is arról beszélt az ülésen, hogy a munkaidőkeret három évre emelése sem emberi, sem pedig munkabiztonsági szempontból nem elfogadható.

Levette a napirendről az országgyűlés gazdasági bizottsága A munka törvénykönyvét módosító javaslatot, mely ellen a napokban több szakszervezeti vezető is élesen kikelt, mondván, kommunista szombatot akar újra bevezetni a Fidesz.

Benke: rabszolgaságot és kommunista szombatot kap a Fidesztől a magyar melós

Rettenetesen kiakadtak a szakszervezetek a Munka Törvénykönyve tervezett módosításán. Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSzSz) régiós vezetője leszögezte: ezt nem hagyják, és nem fogják a magyar melósok sem. Szerdán megkezdődött a Parlamentben a Munka Törvénykönyve módosításáról szóló vita. A módosítás lényege az, hogy a munkaidőkeret hossza a jelenlegi egy évről 36 hónapra nyúlik.

A Magyar Nemzet értesülései szerint szinte egyhangúlag, 11 szavazattal - egy fideszes tartózkodott - döntött úgy a bizottság, hogy nem veszik fel a napirendre a javaslatot, így az "nem kerül vissza a parlament ülése elé, azaz lényegében ezzel visszavonják a korábban egyébként éppen a bizottság által benyújtott előterjesztés."

A cikk szerint Czomba Sándor fideszes politikus, a bizottság alelnöke azt mondta, ez a javaslat nem alkalmas arra, hogy betöltse szerepét, emiatt javasolták, hogy ne kerüljön újból napirendre.

"A bizottság ülésén előzőleg meghallgatták három szakszervezeti szövetség vezetőjét is, akik a többi között arról beszéltek, hogy a módosító javaslat elfogadhatatlan, mert a mostani, már amúgy is „extrém módon rugalmas” munkaidőkeretet tovább tágítaná, és előfordulhatna, hogy egyes munkavállalók akár hetekig vagy hónapokig is folyamatos munkavégzésre kényszerülnének pihenőnap nélkül" - olvasható a cikkben.

A lap szerint az ellenzéki képviselőkön túl - akik élesen bírálták az elképzelést - még a fideszes Bencsik János is azt mondta, a munkaidőkeret három évre emelését sem emberi, sem munkabiztonsági szempontból nem lehet elfogadni.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden egy sajtótájékoztatón az MTI híre szerint arról beszélt, a kormány tovább folytatja az egyeztető tárgyalásokat a versenyszférával. A kormánypárt képviselőcsoportja azt kezdeményezte, hogy ha az egyeztetésen megállapodás születik, akkor térjen vissza a törvénykönyv megváltoztatására az országgyűlés. Ellenkező esetben viszont ne, mert a munkavállalók érdeke a legfontosabb - magyarázta Kósa az MTI híre szerint keddi sajtótájékoztatóján.