Szakács: olyan a ház, amilyen a házmester

2017. május 30. 15:18 2017. máj. 30. 15:18

Tíz szocialista képviselő tiszteletdíját vágta meg az Országgyűlés, mert azok transzparensekkel tiltakoztak a CEU-ellenes törvény aláírásáért. Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese is érintett. Mint mondta: az eljárás a pártállami időket idézte.

A Parlamentben még április 10-én zajlott napirend előtti vita a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyéről, miután több tízezres, rég nem látott tömeg tüntetett az egyetem védelmében, a felsőoktatási törvénymódosítás (lex CEU) ellen - írta a Népszava.

A szocialista párt képviselői az Országgyűlés üléstermében papírlapokat tartottak a magasba Kunhalmi Ágnes felszólalása alatt, a lapokon a "Vétó", valamint a "Ne írd alá, János!" felirat volt olvasható.

A fenti akció miatt most apad a politikusok zsebe. Másfél hónappal később, május 30-án ugyanis az Országgyűlés tíz szocialista és egy független képviselő tiszteletdíját csökkentette összesen mintegy egymillió forint értékben két fegyelmi ügyben.

Szakács László, az MSZP baranyai illetőségű parlamenti frakcióvezető-helyettese egy "VÉTÓ" feliratú táblát tartott fel,tiszteletdíját egyenként 50 ezer forinttal csökkentették.

Szakács László lapunknak elmondta: nem gondolja, hogy a Ház tekintélyét sértették a képviselők azzal, hogy papírt tartottak a kezükben.

- A Parlament tekintélyét az sérti, hogy van egy elnöke, aki engedi azt, hogy úgy működjön, ahogy – mondta Szakács. - Van, hogy napokon keresztül ázsiai országokkal való szerződésekről tárgyalunk, máskor 25-32 törvényt hoznak be hetente. Meggyőződésem, hogy ez a törvénygyár nem áll a magyar emberek érdekében. Olyan a ház, amilyen a házmester, a Ház tekintélyét szerintem az rombolja, hogy Kövér László az elnöke.

A frakcióvezető-helyettes mesélt az eljárásról is, amely a mentelmi bizottság előtt zajlott. Mint mondta: édesapjától hallott hasonlókat, amikor a pártbizottság elé idézték egy-egy mondata miatt, de A tanú című film is felsejlett benne. - A bizottság elnöke, Vejkey Imre gyakorlatilag felolvasta az ítéletet, olyan stílusban, olyan hangnemben, amit egy kolhoz agilis párttitkára megengedett magának 1972-ben, de 73-ban már nem biztos – így Szakács.

A baranyai politikus hozzátette: a tiszteltdíja megkurtításánál jobban fáj neki, hogy ezekkel az ügyekkel kell foglalkozniuk az igazán fontosak helyett.

Az MSZP országgyűlési képviselői a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a tiszteletdíj-csökkentés miatt.