Hunguard adatbotrány: pécsi bejelentés, hatósági vizsgálat

2017. június 21. 13:11 2017. jún. 21. 13:11

Tovább gyűrűzik a Hunguard-féle adatkezelési botrány, amelyben a pécsi Tettye Forrásház is vastagon érintett. Tóth Bertalan szerint bárminemű szerződésben garantált biztosítékrendszer nélkül férhetett hozzá a cég akár az összes pécsi vízfogyasztó adataihoz.

Amint arról korábban írtunk, egy 2014-es rendelkezés értelmében a közműszolgáltatók számlázási rendszerét auditálni kell. Ezt külső cég végezheti, amely minden esetben a Hunguard Kft. lett. A társaság 2014-ben négy magyar állampolgár tulajdonában volt. Köztük volt Csík Balázs, Rogán Antal ma már jól ismert feltalálótársa. 2016-ban megváltozott a társaság tulajdonosi köre, egy máltai cégé lett a kft., amely egy ciprusi vállalkozásé, a tulajdonosok között pedig feltűnik Christos Kinanis is.

Ha botrány, akkor Pécs (is)

Az adatkezelési botrányból Pécs sem maradhatott ki. A pécsi Tettye Forrásház tanúsítását a Hunguard Kft. egyenesen szerződés nélkül végezte el. Míg a Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője birtokában lévő dokumentumok szerint a Hunguard 2014 novemberében végezte el a munkát, a szerződést erre csak decemberben kötötte meg a pécsi vízszolgáltatóval.

Ha nincs állampolgári bejelentés, nincs baj

Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordult a Tettye Forrásházhoz és más közműszolgáltatókhoz is. Ezt követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, ám az először elzárkózott a vizsgálattól. A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila ezt azzal indokolta, hogy Tóth beadványa szerint nem áll fenn a közvetlen jogsérelem veszélye, illetve azzal, hogy az ügyben „állampolgári bejelentés nem érkezett”.

Ezt követően már Tóth Bertalan pécsi lakos fordult a hatósághoz.

Előadta azt is, hogy adatigényléseiben külön kérdést tett fel arra vonatkozóan, hogy „milyen biztosítékok állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a tanúsítás során a Hunguard Kft. által megismert személyes és üzleti információk, adatok ne kerülhessenek az adatok kezelésére nem jogosult személyekhez?”

- A választ adó társaságok jellemzően arra hivatkoztak, hogy a felhasználók személyes adatainak biztonságát a szerződésben rögzített titoktartási nyilatkozat biztosítja. Az adatigénylésemre válaszolók között volt olyan társaság, amely mindössze az alábbiakat közölte: „Jóhiszeműen azt feltételezi társaságunk, hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság és a Belügyminisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet által kiadott tanúsítások kellő garanciát és biztosítékot nyújtanak az átadott személyes és üzleti információk törvényes kezeléséhez, felhasználásához”. Más válaszadó „megnyugtató” közlése szerint a tanúsító szervezet nem fért hozzá felhasználói személyes adatokhoz, de csak azért nem, mert a szolgáltatónak „nincsenek magánszemély felhasználó szerződő partnerei” – írja Tóth levelében, aki szerint ezek után az a kérdés is adja magát, hogy miért van szükség az olyan cégek számlázási rendszereinek auditálására – eközben üzleti adataik megismerésére –, amelyek nem állnak szerződéses kapcsolatban természetes személyekkel.

Ön hozzájárult, hogy az adataiban böngésszenek?

A Tettye Forrásház Tóth Bertalan kérdéseire adott válaszaiból megállapítható, hogy a Hunguard hozzáférhetett a pécsi vízfogyasztók személyes adataihoz, márpedig ehhez a politikus – és vélhetően a többi pécsi vízfogyasztó – nem járult hozzá. Ezt tetézi, hogy a Hunguard előbb végezte el a vizsgálatot, mint hogy a Tettye egyáltalán leszerződött volna vele.

[div][size="20"]Márpedig így a cég bárminemű szerződésben garantált biztosítékrendszer nélkül férhetett hozzá a Tettye számlázási rendszeréhez[/size].[/div]

A NAIH június elején kezdett vizsgálódni, két hónapjuk van rá.