Tóth: jogcím nélkül jutott offshore cég pécsi fogyasztók adataihoz

2017. március 9. 14:57 2017. márc. 9. 14:57

A Tettye Forrásház számlázási rendszerét auditáló, ma már offshore hátterű cég úgy fért hozzá a pécsi vízfogyasztók adataihoz, hogy a munkára csak egy hónappal később kötött szerződést a Tettye Forrásház. 18 milliós szerződést. A szocialisták vizsgálatot kezdeményeznek.

Ha egy probléma országos, abból Pécs nem maradhat ki. Nincs ez másképp azzal a 2014-es rendelkezéssel sem, amelynek értelmében a közműszolgáltatók számlázási rendszerét auditálni kell. Ezt külső cég végezheti, amely minden esetben a Hunguard Kft. lett. Azon sem lepődik már meg senki, hogy ez a társaság 2014-ben négy magyar állampolgár tulajdonában volt. Köztük volt Csík Balázs, Rogán Antal ma már jól ismert feltalálótársa volt egy kiváló szabadalomban.

A témában Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti tartott sajtótájékoztatót az MSZP pécsi kertvárosi székházában.

Mint mondta: 2016-ban megváltozott a cég tulajdonosi köre, egy máltai cégé lett a kft., amely egy ciprusi vállalkozásé, a tulajdonosok között pedig feltűnik az a Christos Kinanis is, akinek a neve a Panamából kiszivárgott offshore-iratokból ismert.

Tóth szerint ez egyebek mellett azért felháborító, mert a Hunguard rendelkezik úgynevezett telephely-biztonsági engedéllyel, amelyet a Belügyminisztérium egy osztálya ad ki. Egy vizsgálatot követően, amely azt hivatott eldönteni, hogy az adott cég alkalmas-e arra, hogy magyar állampolgárok, fogyasztók adatait kezelje. Ezért kezdeményezett a Parlament szakbizottságánál vizsgálatot ebben az ügyben a frakcióvezető.

Ha pedig már közműszolgáltatók, a pécsi Tettye Forrásház Tóth Bertalan szerint nem maradhatott ki az ügyből. A cég tanúsítását a Hunguard Kft. egyenesen szerződés nélkül végezte el a Tettyénél.

Míg a szocialista frakcióvezető birtokában lévő dokumentumok szerint a Hunguard 2014 novemberében végezte el a munkát, a szerződést erre csak decemberben kötötte meg a pécsi vízszolgáltatóval.

- Jogcím és jogalap nélkül engedte a Tettye Forrásház, hogy egy ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező offshore cég hozzáférjen pécsi fogyasztók adataihoz – mondta Tóth Bertalan. –Először több mint 12, két év alatt összesen mintegy 17-18 millió forintot fizetett a Hunguardnak a Tettye, illetve ennyit fizettek a pécsi vízfogyasztók.

A baloldali politikus leszögezte: ez nem maradhat vizsgálat nélkül, azt is tudni kell, biztonságban vannak-e pécsiek adatai ennél az offshore cégnél. Ennek érdekében Tóth kezdeményezte Gulyás Emil pécsi önkormányzati képviselőnél, az MSZP pécsi elnökénél, hogy induljon vizsgálat a pécsi önkormányzatnál, mint a Tettye Forrásház tulajdonosánál.