Egészen a tájba simulnak ezek a fafaragók

2017. július 8. 08:59 2017. júl. 8. 08:59

Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék védjegyet kaptak népi iparművészek. A szerencse és a zsűri - két busómaszk- és egy fafaragónak kedvezett.

A napokban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központjában három helyi kézműves, összesen 17 terméke kapta meg a Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék védjegyet – áll a nemzeti park honlapján.

A nemzeti park 2017 tavaszán írt ki pályázatot Nemzeti Parki Termék Védjegy elnyerésére. A pályázaton busómaszkok, fafaragványok, fa népi játékok, fa játékszerek, fa népi hangszerek, kosarak, fonott háztartási eszközök, fazekas termékek, feketekerámiák előállítói vehettek részt.

A nyertes két mohácsi busómaszk-faragó - Rosta Endre és Udvardi Krisztián -, valamint Tóth Árpád mágocsi fafaragó lett, összesen 17 munkájuk kapta meg a védjegyet.

A termékeket szakértők közreműködésével zsűrizték. Minorics Tünde néprajzkutató évekig Mohácson dolgozott, most a PTE adjunktusa, a busójárás szakértője, Ferkov Jakab pedig a mohácsi múzeum igazgatója.

A indoklás szerint a védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében.

A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, de rendezvényeken országos szinten is bemutatják őket.