Átteleltek és terjednek a Zikát is hordozni képes koreai szúnyogok Pécsen

2017. július 10. 14:48 2017. júl. 10. 14:48

Nincs jó híre a PTE Szentágothai János Kutatóközpontnak: a koreai szúnyogok átteleltek a baranyai megyeszékhelyen, és még terjednek is. Ez a faj hordozhatja többek közt a Zika vírust is.

Tavaly jelentették be a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársai, hogy egy új, Magyarországon nem is honos szúnyogfaj, a koreai szúnyog egyedeit fogták be.

Akkor még azon ment a számolgatás, hogy vajon kibírja-e az ezen az égövön uralkodó telet, mert ha igen, akkor az azt jelenti, hogy tartósan is képes lesz megtelepedni hazánkban. Tavaly a BIOKOM irtotta is a koreai szúnyogot a 24.hu 2016-os cikke szerint.

A koreai szúnyog leginkább az épített környezetben, az emberek közelségében érzi jól magát, petéit sem a természetes folyóvizek környékén teszi le, hanem inkább városi környezetben, egy vízzel teli vödör neki már megfelel, vagy egy nejlonban meggyűlt tócsa.

A Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, Kemenesi Gábor virológus a lapnak elmondta, sajnos a koreai szúnyog képes volt áttelelni tavalyról, és még terjed is a városban.

A cikk szerint:

  • kimondhatjuk, hogy az Aedes koreicus, a magyarul jobb híján koreai szúnyognak nevezett faj megtelepedett Magyarországon és terjeszkedik;
  • kiválóan bírja a nagy hideget és a szárazságot is;
  • nappal aktív, ezért a védekezés új kihívást jelent;
  • szeret az ember közelében élni, nem repül egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól;
  • nagyon agresszív és ellenálló;
  • potenciálisan számos, hazánkban eddig néhány egyedi, behurcolt esetet leszámítva ismeretlen betegségeket terjeszthet;
  • kifejezetten előnyben részesíti az emberi vért;
  • maga az ember segíti sikerét, az ellene való harc nem megy a lakosság segítsége nélkül.
  • Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy ügyel a kertben található dolgokra (kiönti a vizet az udvaron felejtett vödörből, és felfordítja, hogy ne tudjon odapetézni a szúnyog) és maga is megszervezheti a szúnyogok irtását saját háza táján.

    Nem tudni, Magyarország mely területein vetette meg még a lábát, mert nagyon nehéz azonosítani. A laikus számára a tigris-, a bozót-, és a koreai szúnyog tökéletesen egyforma, teljes bizonyossággal a tudósok is csak biológiai vizsgálattal tudják meghatározni a fajt - olvasható a cikkben.

    Kemenesi Gábor virológus a lapnak elmondta, az utóbbi időkben már a befogott fajok 10 százalékát a koreai szúnyog egyedei adták, és bár az eredmény nem reprezentatív, azért elgondolkodtató, hogy a koreai szúnyog jobban bírja a szárazságot és a hideget.

    A koreai szúnyog többek közt szívférgesség, egy agyvelőgyulladásos betegség, a japán encephalitis, a Nyugat-nílusi láz és a Zika kórokozóját is terjesztheti, Kemenesi Gábor virológus szerint a nagy kérdés most az, hogy vajon ezeket a kórokozókat Magyarországon is képes-e terjeszteni.

    Ugyanakkor a szúnyog csak hordozó, egy vírus járványos elterjesztéséhez először az kell, hogy egy szúnyog olyan embert csípjen meg, akiben benne van a vírus, majd a szúnyogok közt ez elterjedjen minél nagyobb számban.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint viszont ahol az Aedes-fajok (mint az említett magyarországi invazív szúnyogfaj is) jelen vannak Európában, ott közepes vagy magas a Zika-vírus felbukkanásának esélye - olvasható a cikkben.