Titok, hogy hova lett 21 000 000 000 gyanús sportforint

2017. július 19. 10:57 2017. júl. 19. 10:57

Tóth Bertalan, a Parlament szocialista frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel fordult az EMMI-hez, hogy megtudja, pontosan mire ment el sportegyesületek és szövetségek kormánytól kapott 21 milliárd forintja. De vajon megmondták neki?

A témában a 444 írt cikket. A tetemes összeget 2016 decemberében kapták meg a sportszervezetek a kormánytól. Jutott Debrecenbe 2,4 milliárd, a birkózóknak 2 milliárd a 2018-as VB szervezésére. Az MLSZ kapott 3 milliárdot utánpótlás nevelésre például, és még 2 milliárdot szakmai feladatokra, ami módfelett misztikusan hangzik.

Ám van érdekesebb: egy 4,2 milliárd forintos tétel, ami összesen 24 kifizetésből áll, és mindegyik a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódik. Részben az olimpiai pályázathoz kötődő „sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési” támogatások, részben pedig szintén a pályázattal kapcsolatos „hazai rendezésű események” támogatásai. Mindez önmagában is izgalmasan hangzik, hát még úgy, hogy a kormány, amely a pénzt szétosztotta, visszavonta az olimpiai pályázatot…

A Fradi 700 milliót kapott, és azt még decemberben el is utalták nekik, ami szintén szokatlan.

Tóth Bertalan azonban hiába kérte ki a támogatási szerződéseket, amelyekből kiderülne, hogy a nem világos esetekben (például az olimpiai pályázatra nyújtott, vagy általában a Fradinak adott támogatás esetében) pontosan mire megy el ez a pénz. A rendkívül körmönfontan megfogalmazott válasz lényege a 444 szerint az, hogy „egyelőre titok, és egy része lehet, hogy örökké az marad”.

Az EMMI azt állítja, hogy a támogatottaknak joguk van az elszámolásaik bemutatásakor kikötni, hogy egyes költéseik védett adatok maradjanak, és ebben az ügyben akkor lát csak a minisztérium világosan, ha ezek az elszámolások már beérkeztek. Itt a határidő mindegyik kifizetésnél más és más, de jellemzően 2018-as és 2019-es dátumokról van szó – írja a lap.

Ezért aztán az adatokat egy-két év múlva, egyenként lehet majd kikérni, és akkor is ott maradna a lehetőség, hogy a sportszövetségek eltitkolják a költéseik egy részét.