Ez megint mi? Kiharapnak egy darabot a pécsi reptérből

2017. július 20. 12:22 2017. júl. 20. 12:22

A 112 hektáros pogányi reptérből eladnának 3 hektárt. Nem tűnik soknak, de a földdarab igen előnyös helyen van, a vételár nem váltja meg Pécset, de legalább keresztbe tehet egy későbbi fejlesztésnek vagy eladásnak. A szocialista képviselő tiltakozását karmozdulattal söpörték le az asztalról.

A bizonyos ügyekben a nyári szabadságát töltő pécsi közgyűlés nevében eljáró jogi és ügyrendi bizottság szerdán tárgyalt arról, hogy egy 3 hektáros darabot kikanyarítanának a pécs-pogányi reptérből, mert felmerült „a reptér profiljába illeszkedő, az ingatlan tulajdonjoga átruházásával történő hasznosításának igénye”. Mindezzel az előterjesztés szerint a reptér területét nagyobb arányban tulajdonló Pogány vezetése rukkolt elő.

A 3 hektáros terület minimális vételára 70 millió forint, ami nem tűnik rossznak, ám itt következnek az aggályok, amelyeket Gulyás Emil, a bizottság szocialista tagja meg is osztott grémiummal.

Az egyik, hogy a tulajdonviszonyok miatt a vételár felét sem kapja meg Pécs, így a nyert összeg, 30-35 millió nem sok mindenre lesz elég.

- Ezzel együtt az ingatlaneladás pozitív is lehetne, de nincs rá garancia, hogy ebből olyan projekt születik, ami segítené a reptér fejlődését, márpedig csak olyat szabad oda engedni, ami ezt a célt szolgálja – vélekedett az MSZP pécsi elnöke. - Részelegesen benne van, de a garanciák teljesen hiányoztak az előterjesztésből. Abból az anyagból, amelyben ráadásul félrevezető módon „reptér közeli” ingatlanként hivatkoznak rá, ami nem igaz: a terület jelenleg a légikikötő szerves része, úgy kell majd külön ingatlanná alakítani.

Gulyás rámutatott: a reptér legfrekventáltabb, a Pécs-harkányi úthoz közel eső 3 hektárjáról van szó. Aminek az eladása egy későbbi reptér-értékesítésnek vagy -fejlesztésnek már komoly gátja lehet. Így viszont az ügylet már igen problémás, olyan adásvétel, amiért kár lenne szerinte kockáztatni a reptér sorsát, mert a bevétel tízszeresét is meghaladó kárt okozhat az eladás. A bizottság nem fogadta el Gulyás indítványát, hogy legyen egy kötelező határideje a beruházásnak, amelynek elteltével az önkormányzatnak visszavásárlási joga van.

- Nem lett volna szabad így kiírni a pályázatot - összegezte véleményét Gulyás Emil. - A rendkívül előnytelen szerződések, amelyeket a fideszes pécsi városvezetés kötött mostanában, legalábbis óvatosságra intenek egy ilyen furcsa ügylet kapcsán.