Egy évvel meghosszabbítják a kaposvári színházigazgató mandátumát

2017. augusztus 30. 11:40 2017. aug. 30. 11:40

Egy évvel meghosszabbítják a kaposvári Csiky Gergely Színházat botrányok övezte megbízott igazgatóként vezető dr. Fülöp Péter jogviszonyát. Szita Károly polgármester ezt a felújítással indokolta, miniszteri engedélyt is kapott rá. Bozsik Yvette korábbi művészeti vezető tanácsadó lett.

Hosszabbítás

Egy évvel hosszabbítja meg a kaposvári fideszes önkormányzat dr. Fülöp Péter megbízott igazgató mandátumát a kaposvári Csiky Gergely Színház élén.

A kapost.hu cikke szerint augusztus 30-án tartják a rendkívüli közgyűlési ülést, amelyen Szita beterjeszti a hosszabbítás ügyét - várhatóan meg fogja szavazni a kormánypárti többség. Az előadóművészeti törvény értelmében erre van lehetősége, ám ehhez külön miniszteri engedélyre is szüksége volt. Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter természetesen hozzájárult a plusz egy évhez.

Fülöp Pétert eredetileg 2016. december 31-ig nevezték ki 2016. augusztus végétől, miután Rátóti Zoltán lemondott a színház vezetéséről. A szerződést később meghosszabbították idén augusztus 31-ig. Ezt fogják most újabb egy évvel megtoldani.

Szita a közgyűlési ülésre szóló előterjesztésében azt írta, hogy a hosszabbításra a színház átépítése miatt van szükség.

"Időközben elkezdődött a színház épületének felújítása és olyan vezetőre volt szükség az előadó-művészeti szervezet élén, aki gazdasági szakember és a beruházást menedzselni tudja. A Színház az előadásokat jelenleg nem színházi körülmények között, az Együd Árpád Kulturális Központban kénytelen megtartani, ezért nem lehet egy egységes, több évre szóló művészeti koncepciót kialakítani."

Csakhogy ugyanebben az előterjesztésben az is olvasható, hogy a színház felújítása várhatóan 2018 végén fejeződik be, Fülöp jogviszonyát viszont csak 2018. augusztusig hosszabbítják most meg. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy a megújult épületbe már egy új ügyvezető igazgató vinné vissza a társulatot.

A kapost.hu cikke szerint amúgy Szita indoklásának azon része, hogy Fülöp menedzselné a színház felújítását, az sántít, mert a város felügyeli a munkát, nem a színházigazgató.

"A színház épületének felújítására Kaposvár városa nyert támogatást, Szita Károly szerződött, a városháza műszaki főépítészi és műszaki osztálya tartja a kapcsolatot a kivitelezővel, a Csiky Közhasznú Kft.-nek és vezetőjének az égvilágon semmi köze az egész folyamathoz", mégpedig azért, mert a színház épülete anno nem lett apportálva a kft-be a cikk szerint.

Bozsik Yvette már csak tanácsadó

A kapost.hu cikke szerint más változás is volt a színházban: Bozsik Yvette, aki tavaly év végétől lett a teátrum művészeti vezetője, már csak mint művészeti tanácsadó szerepelt az idei társulati ülésen.

A sonline.hu cikkében is már ez volt a titulusa.

Dr. Fülöp Péter mandátumának egyéves meghosszabbítása annak fényében, hogy négy korábbi színészét úgy rúgta ki - minőségi cserére hivatkozva -, hogy az felveti az egyenlő bánásmód elvének megsértését (megy is a per emiatt), minimum furcsa. Egyébként a korábbi művészeti vezető, majd tanácsadó Bérczes László rendező is otthagyta a színházat augusztus elsejével - egy darabot rendez a következő évadban, és egy másiknál dramaturgiai munkát vállal.