Orbán Gáspár ott szolgálja a hazáját, ahol szükség van rá – már ha az apja is úgy akarja...

2024. április 24. 07:00 2024. ápr. 24. 07:00

„Orbán százados ott szolgálja a hazát, ahol csak szükség van rá. Rosszindulatú megjegyzés: már ha az apja is úgy akarja...” – összegezte Magyar György a munkajogi vonzatát annak, az elmúlt napokban kibukott ügynek, amelynek lényege: Orbán Gáspár a Karmelitában saját irodából, saját stábbal intéz nemzetbiztonsági vonatkozással is rendelkező munkát. Az ügyvéd portálunknak leszögezte: a jogszabályok szerint „nincs közünk hozzá, hogy a miniszterelnök fia a kacskaringós pályafutása során hogyan kötött ki a honvédségnél, és miként lett a csádi misszió egyik vezéralakja, s ha a VSquare értesülései helytállóak, hogyan került a Karmelitába”. Szerinte az ugyan nem volna szerencsés, ha a kormányfő gyermeke nem lehetne hivatásos katona csupán azért, mert a piramis tetején az édesapja áll, bár „nehéz eltekinteni mindettől... gondoljunk csak Magyar Péterre, aki a Fidesz frakcióvezetője szerint azért kapott zsíros állami állást, mert Varga Judit egykori igazságügyi miniszter férje volt”.

Mint azzal már több cikkünkben is foglalkoztunk (itt és itt is) a VSquare nemzetközi oknyomozó csapat értesülése szerint Orbán Gáspár nem csak a vitatott értelmű – és állítólag általa start-upként emlegetett –, óriási kockázatot magában hordozó csádi magyar katonai misszió megteremtésében játszott nagy szerepet. Forrásaik szerint mindenféle hivatalos megbízás nélkül irodát kapott a Karmelitában, több mint fél tucatra rúgó stábbal vesz részt egy, az amerikai elnököt szolgáló nemzetbiztonsági testülethez hasonló iroda létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában. A nemzetközi oknyomozó portálnak az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető forrása szerint a teljesen titokban tartott munka részeként a miniszterelnök nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadóját is segíti az Orbán-gyerek. A jelenleg a külpolitikával és a kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó területet szervezi, s vannak tervei a kereskedelem bevonására is.

A Miniszterelnöki Hivatal nem reagált a kérdéseinkre (ezek itt olvashatók). Egyetlen egyszer nyilvánultak meg a kérdésben a kormány részéről: a VSquare megkeresésére cáfolták, hogy alkalmaznák Orbán Gáspárt. (Ezt amúgy a VSquare nem is állította.) Azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag, állították.

Az egész ügy számtalan kérdést vet fel. Ezek között vannak munkajogi dilemmák és egyéb esetleges jogsértést érintő kérdések. Magyar György segítségét kértük a tisztánlátáshoz. 

Nem sért-e törvényt – munkajogi területen – az, ha a kormányfő fia hivatalos szerződés, megbízás nélkül dolgozik a Miniszterelnöki Hivatalban, ahol nem csak külsős tanácsadóként végez feladatot, hanem saját irodája van, minimum hat fős stábbal? – kérdeztük először. Magyar emlékeztetett arra, hogy „a kormányfő sajátos életutat bejárt 31 esztendős fia volt hivatásos labdarúgó, hittérítő, majd egy különös fordulattal hivatásos katona lett, s egy angliai elitiskola képzésén is részt vett”. Orbán Gáspár századosról hivatalosan annyit tudni Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közlése alapján, hogy tavaly a miniszteri kabinetbe vezényelték, ahol más katonai és civil elöljárókkal együttműködve, részt vett a csádi misszió előkészítésében. Itt a további kérdéseknek már helyük sincs – jegyezte meg Magyar, hivatkozva a honvédelemről szóló törvényre, amely kimondja: a „honvédelmi szervezetek személyi állományára vonatkozó – a honvédség védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával összefüggő adatok – honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből – a keletkezésüktől számított harminc évig nem nyilvánosak”. 

Mint hozzátette: a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint a közérdekű adat „az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátó szerv kezelésében lévő, a személyes adat fogalma alá nem eső és a törvényben meghatározott kivételek körébe nem tartozó adat”. Ez pedig szerinte ugyancsak azt erősíti, hogy Orbán százados tevékenységéről, konkrét megbízatásairól, javadalmazásáról nem tudhatunk meg semmit. „Mert nincs közünk hozzá, hogy a miniszterelnök fia a kacskaringós pályafutása során hogyan kötött ki a honvédségnél, és miként lett a csádi misszió egyik vezéralakja, s ha a VSquare értesülései helytállóak, hogyan került a Karmelitába” – fogalmazott Magyar György.

Ugyanakkor van egy gumiszabály – hívta fel a figyelmet –, amely szerint az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátó szerveknek lehetővé kell tenniük, hogy a kezelésükben lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse, kivéve, ha az adott törvény alapján az arra jogosult szerv állam- vagy szolgálati titokká nyilvánította, továbbá, ha a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot – az adatfajták meghatározásával – a törvény honvédelmi, nemzetbiztonság,  bűnüldözési vagy bűnmegelőzési, központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekből, külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra, továbbá bírósági eljárásra tekintettel korlátozza. Magyarra lefordítva ismét oda lyukadunk ki, hogy kérdezni ugyan lehet, csak éppen felesleges – állapította meg, rámutatva: „szóval egy katonáról nem tudhatunk meg semmit, ráadásul a személyes adatokat nem tartalmazó közérdekű adatok nyilvánosságát is szinte tetszés szerint korlátozhatják”. 

De nem sért-e törvényt – munkajogi területen – az, ha a kormányfő fia hivatalos szerződés, megbízás nélkül dolgozik a Miniszterelnöki Hivatalban? – tettük fel a következő kérdést. Magyar emlékeztetett a honvédelmi miniszter nyilatkozatára, miszerint Orbán Gáspár századost tavaly a miniszteri kabinetbe vezényelte, megjegyezve: lehet, hogy azóta más állami szervhez rendelte ki, amit megtehet, mert ez egy hadsereg, nem kívánságműsor. „Szóval Orbán Gáspár ott szolgálja a hazát, ahová paranccsal küldik” – vonta le a következtetést az ügyvéd. 

 Nem lehet, hogy azért nem kap hivatalos megbízást, szerződést, mert az összeférhetetlenségi szabályok azt tiltanák? – kérdeztük. Egyáltalán, milyen összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak egy kormányfőre, illetve egy kormánytagra? A miniszterelnök utasíthatja a minisztereit, a miniszterek az államtitkáraikat és így tovább – emlékeztetett, majd kifejtette, hogy az nem volna szerencsés, ha a kormányfő gyermeke nem lehetne hivatásos katona csupán azért, mert a piramis tetején az édesapja áll. „Nehéz persze eltekinteni mindettől, mert nem zárható ki, hogy valaki csupán a családi kapcsolatai révén fut be fényes karriert” – mondta, hozzátéve: „gondoljunk csak Magyar Péterre, aki a Fidesz frakcióvezetője szerint azért kapott zsíros állami állást, mert Varga Judit egykori igazságügyi miniszter férje volt”.

Végezetül Magyar György – visszautalva a Hírklikk által a Miniszterelnöki Hivatalba elküldött, ám Havasi Bertalan és stábja által meg nem válaszolt, de még csak le sem reagált kérdésekre – megjegyezte, hogy ezek a válaszok sokakat, köztük őt is érdekelnék, „de a fentebb mondottak alapján valószínűleg soha nem fogunk választ kapni rájuk”. Azt azért hozzátette: a hivatásos katona „más kereső tevékenységet csak a munkáltatói jogkört gyakorló előzetes engedélyével létesíthet”, s ha valamilyen címen foglalkoztatják a Karmelitában, erre biztosan kapott engedélyt. De nincs erre szükség, mert az állomány tagja beleegyezésével, a miniszter és a más szerv vezetőjének megállapodásával más szervnél történő szolgálatteljesítésre vezényelhető. Tehát ismét oda lukadunk ki, hogy  „Orbán százados ott szolgálja a hazát, ahol csak szükség van rá. Rosszindulatú megjegyzés: már ha az apja is úgy akarja...

Az ügynek egyébiránt egyéb vetületei is vannak. Például erkölcsi-etikai, amelynek kapcsán, az általunk megkeresett Herényi Károly volt MDF-es politikus meglehetősen keményen fogalmazott. Mint mondta, „Az Orbán-kormány számára nem léteznek etikai korlátok. Ékesen bizonyítja, hogy a családbarát kormány feje nemcsak a vejéről, a lányáról és az apjáról gondoskodik, hanem a fiáról is.” Erről bővebben itt olvashatnak.

Forrás: hirklikk.hu