Ne, mondom még egyszer: NE ébreszd fel az alvó denevért!

2016. október 16. 09:18 2016. okt. 16. 09:18

Tudta? A denevér is téli álmot alszik. A csendes, nyugodt barlangokban ez nem is okoz neki gondot, de a szárnyas emlősök panelproletár rétege az életével fizethet, ha felverjük. Szegény bőregeret az ág is húzza.

A Magyarországon élő denevérek télen visszavonulnak, mivel ilyenkor a táplálékul szolgáló rovarok is kisebb számban fordulnak elő. Mikor téli álmot alszanak, a testhőmérsékletük megközelíti a levegő hőmérsékletét (akár 5-8 celsius fokra is lehűlhetnek), a légzésük és szívverésük nagyon lassúvá válik (percenként 1-szer 2-szer dobban szívük) – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján.

Ebben a hibernációs állapotban erősen lecsökken az anyagcseréjük, és csak így képesek az ősszel felhalmozott pár gramm barna zsírszövetből (ez biztosan nagyon csúnya, de szerencsére nem látszik ki a denevérből – a szerk.) átvészelni a táplálékszegény időszakot.

Nagyon fontos, hogy a telelőhely klímája kiegyenlített legyen (például barlangok) és ne legyen szélsőségesen hideg vagy meleg – figyelmeztetnek a természetvédők. Ez utóbbi esetben nem tudnak mélyen hibernálni, és több energiát veszítenek, amit nem tudnak pótolni. Így nagyobb eséllyel pusztulhatnak el a tél folyamán.

Erre az úgynevezett "paneldenevérek" jelensége a tipikus példa. A fűtött épületekben felszínes a hibernáció, ezért lehet még télen is hallani a cirregésüket a lakótelepeken. Ezek az állatok azután sok esetben erősen legyengülve kerülnek emberkézre. Ha télen felriasztjuk az állatokat, akkor az végzetes is lehet, mivel felélhetik a hideg télre eltartalékolt zsír-felesleget, tehát lehetőség szerint tartózkodjunk ettől.

Hogy ne mondjuk: különben jön Batman, és akkor nincsen holnap a denevérfelébresztőknek.