Garanciálisan javítják ki a pécsi állatkert hibáit

2016. október 31. 17:05 2016. okt. 31. 17:05

Tudnak azokról a hibákról a pécsi állatkertben, melyeket október végén egy közgyűlésen az ÖPE egyik képviselője vetett fel. Az állatkerttől a Pécsi STOP azt a választ kapta, hogy a fűtésrendszer problémáját már megoldották egy kazáncserével, a hibák elhárítását a kivitelező végzi garanciálisan.

Az október végi pécsi közgyűlésen vetette fel az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) egyik képviselője, hogy akadnak problémák a május 20-án átadott pécsi állatkertnél.

Vicze Csilla a közgyűlésen, majd egy nappal később a Pécsi STOP-nak is úgy fogalmazott, hogy az állatkertben beázik egyes állatok szállása, valamint volt olyan, hogy akadozott a fűtés.

A Pécsi STOP az ügyben megkereste az önkormányzatot. Rákérdeztünk a beázásra és a fűtésrendszer akadozására, valamint arra, hogy volt-e bármilyen hibaelhárítás, beavatkozás a megnyitás óta a létesítményben. Arra is kíváncsiak voltunk, ki és milyen forrásból állja a hibaelhárításokat.

Megkeresésünkre a városházán keresztül a Pécsi Állatkert válaszolt:

"Mint ahogy bármely építőipari beruházás után, az első hónapok a beüzemelés tapasztalatairól szóltak és szólnak a Zoo esetében is. A kivitelezőkkel, akik ötéves teljes körű garanciát vállaltak, több bejárást is tartott az Állatkert vezetése a nyitás óta, a felmerülő hibákat garancialistán vezetik és javításukat megkövetelik. Így történt ez az említett jelenségek esetében is.

A beavatkozásokért - amelyek egy része még folyamatban van, de hamarosan elvégzik a javításokat - az állatkertnek nem kellett fizetnie, mivel ezek garanciális javítások voltak. A kazánt a hiba jelzését követően egy napon belül ingyen javították a kivitelezők. A Pécsi Állatkert nem fizetett egyetlen, a beruházást érintő jelenség miatt sem plusz költséget, s nem is fog."

A pécsi állatkertet 2014 májusában zárták be felújítás és kibővítés címén, de a munkálatok többször is megcsúsztak - volt, hogy a kivitelező arról panaszkodott, sok a kő a Misinán -, és az eredetileg 2015 tavaszára tervezett nyitóünnepséget végül 2016. május 20-án tartották meg. Az állatkertet eredetileg 1,38 milliárd forintból akarták felújítani, de a projekt szép lassan elérte az 1,8 milliárd forintot - természetesen a források jó része az Európai Uniótól jött.