Eltüntették édesanyja nevét a sírjáról, órákig zokogott a pécsi nő halottak napján

2016. november 5. 09:16 2016. nov. 5. 09:16

Halottak napján szembesült egy hetvenéves asszony a pécsi temetőben, hogy eltüntették édesanyja nevét a sírjáról. Lánya fordult a szerkesztőségünkhöz, szerinte kegyeletsértés történt, a temető kezelője pedig partner volt benne.

Egy pécsi hölgy fordult szerkesztőségünkhöz panaszával. Röviden vázolva a helyzetet: nagymamáját még 1964-ben temette el a lánya, akit pedig ő temetett el testvérével bő 20 évvel később. Újabb 10 év múlva az ő elhunyt testvérét helyezték ugyanitt örök nyugalomra, miután ehhez a panaszával minket felkereső hölgy és családja hozzájárult. A legutóbb eltemetett hölgy hozzátartozói nemrég úgy döntöttek, felújítják a sírt. - Úgy döntött, letakarja a nagymamám nevét – mondta a hölgy, hozzátéve, hogy ezt egyik hozzátartozója tudta volna megakadályozni, pénzzel, ám neki nem állt rendelkezésére az összeg.

Halottak napján az elhunyt lánya és unokái kimondhatatlan megdöbbenéssel szembesültek azzal, hogy az elhunyt nevét letakarták a síron egy kőtáblával. Az elhunyt hetvenéves lánya sokkot kapott, órákig zokogott, lányától megtudtuk: a közelben egy orvosnak kellett a segítségére sietnie.

Az ünnepek után a hölgy a lányával a temető gondnokságára ment panaszt tenni a kegyeletsértés miatt. Ott azonban azt a választ kapták, hogy ezzel minden rendben van, ezt meg lehet tenni, és nem is számít kegyeletsértésnek.

- Tudomásom szerint a temető engedélye nélkül nem lehet csak úgy változtatni egy sír feliratán – mondta a hölgy. - Lehet, hogy a temető kezelője szerint nem kegyeletsértés, amit műveltek, de a jogszabály valahogy mintha mást mondana.

Az asszony elmondta: családja utánajárt a síremlék átalakítása pontos menetének. Többek között nyomtatványt kitölteni és tervrajzot beadni – és természetesen fizetni -, a dokumentumokat a kezelő engedélyezi. - Ha valóban így történt, akkor viszont a temető fenntartója adott engedélyt arra, hogy letakarják az elhunyt nevét – háborgott a nő. - Ha így volt, akkor természetesen jogi lépéseket fogok tenni. Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon fideszes ingatlanpanamát, napilapot és egy elhunyt nevét ugyanolyan gyorsan és könnyen el lehet tüntetni, nyom nélkül! Ezt egyszerűen nem tűröm el!

Az asszony szerint ugyanis mindent azért nem lehet megtenni. A kegyelet jogi szabályozása szerint ugyanis a sírt megszűnéséig nem lehet a benne eltemetett halottat jelölő síremléktől megfosztani, jogsértést jelent a halott nevének mellőzése. „Az elhalt emlékének megsértését jelenti, ha nevének megjelölését indokolatlanul mellőzik, megváltoztatják, vagy eltorzítják” - áll egy másik jog tanulmányban.

Szerkesztőségünk hétfőn a pécsi temető fenntartójához fordul kérdéseivel.