Vasasi szenet kaptak a rászorulók a Pannon Hőerőműtől Pécs-Keleten

2016. december 6. 16:08 2016. dec. 6. 16:08

Vasasi szenet kapnak a Pécs-Keleten élő rászorulók a Máltai Szeretetszolgálattól, a szenet a Pannon Hőerőmű Zrt. adta ajándékba. A mintegy 19 tonna szénből körülbelül 200 család kap 2-3 zsákkal.

Mintegy 19 tonnányi vasasi külfejtésből származó feketekőszenet ajánlott fel a Pannon Hőerőmű Zrt. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportjának. Az adományt Pécs-Keleten osztották ki.

Rudolf Péter, a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pécsi STOP kérdésére elmondta, az ajándékként felajánlott szén a két évvel ezelőtt újranyitott vasasi külfejtésből érkezett.

Mivel a vasasi szén általános lakossági tüzelőként is használható, adta magát az ötlet, hogy a rászorulók számára is felajánljanak belőle egy nagyobb mennyiséget, mintegy 19 tonnányit. A vasasi szenet bármilyen vegyes tüzelésre alkalmas berendezésben fel lehet használni, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak 470 darab, egyenként 40 kilós csomagot adtak át, amiből egy-egy család körülbelül egy hónapig tud fűteni. Az igényektől függően lehet még folytatása az adományozásnak - tette hozzá a vezérigazgató.

Ifjabb Csonka Pál, a szeretetszolgálat regionális vezetője elmondta, Pécs-Keleten mintegy 600 rászoruló családdal foglalkozik a szervezet Pécs-Keleten, ebből mintegy 200 családnak jut ebből a szénadományból - általában azok kapják, akiknek a szén hasznosítására alkalmas tüzelőberendezésük van.

Egy tavalyi jó gyakorlatot folytat idén a Hőerőmű ezzel az adományozással, ami karácsony előtt nagyon nagy és önzetlen segítséget jelent - tette hozzá.

A Pécsi STOP kérdésére elmondta, egy-egy család 2-3 zsákkal kap a szénből, a kiszállítást a lakosok és a szeretetszolgálat egymást segítve végzi az elkövetkező napokban.