Önkéntesek segítenek a kilakoltatással fenyegetett pécsieknek

2017. február 28. 14:43 2017. feb. 28. 14:43

Rendhagyó ügyfélfogadást tart A Város Mindenkié Pécs március elsején a Kossuth téren. A cél, hogy a kilakoltatási moratórium végével a rászorultakon segítsenek, illetve hogy felhívják a figyelmet a pécsi önkormányzat lakásgazdálkodásának visszásságaira.

Március 1-én véget ér a téli kilakoltatási moratórium. A tavalyi adatigénylések alapján Pécsett az önkormányzati bérlakásokban élők alig több, mint kétharmada rendelkezik érvényes bérleti szerződéssel, a többi (ezer körüli) családnak viszont bármikor megpecsételődhet a sorsa – írja A Város Mindenkié Pécs (AVM Pécs) közleményében.

A Város Mindenkié Pécs csoport tapasztalatai alapján az önkormányzati lakások bérlőivel szembeni intézkedések legtöbbször kiszámíthatatlanok, és nem minden esetben jogszerű eljárás keretein belül valósulnak meg – írja a csoport.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő családok ideiglenes megoldásként családok átmeneti otthonába kerülhetnek, de mivel Pécsett általában 100 %-os telítettséggel működnek ezek az intézmények, a gyermekek gyakran nevelőszülőknél, illetve gyermekotthonban kapnak helyet, a szülők pedig évekig küzdenek egzisztenciájuk újraépítésért, hogy gyermekeikkel újra együtt lehessenek. És ez sok esetben nem sikerül.

„Csoportunk március 1-én rendhagyó ügyfélfogadást szervez a Polgármesteri Hivatal Kossuth téri épülete elé, ahol a Lakásgazdálkodási Csoport is működik. Az ügyfelek reggel 8-tól délután 5-ig megtalálhatják információs pultunkat. A hivatalba érkezők ügyintézését tájékoztató kiadványokkal segítjük, majd a hivatalban tett látogatást közösen értékeljük” – írják a civilek a közleményben.

Az egész napos akció célja a csoport álláspontja szerint, hogy felhívja a figyelmet az önkormányzat lakásgazdálkodásának visszásságaira, lakáspolitikájának hiányára, valamint a hivatal elnyomó kommunikációjára és diszkriminatív ügyintézésére. Szerintük ugyanis ennek következménye a több ezer kielégítetlen lakásigény, a rohamosan romló állapotú ingatlanállomány, a több száz üresen álló bérlakás, a kaotikus nyilvántartás és az átláthatatlan döntéshozás.

Az AVM Pécs aktivistái szerint az önkormányzat feladata nem ennek a helyzetnek a fenntartása, sőt, mélyítése lenne, hanem a még lakással rendelkezők segítése és az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatának megszüntetése.

Ezen a napon az ország több nagyvárosában valósul meg akció, amelyek a helyi lakáspolitikák igazságtalanságára és kilátástalanságára mutatnak rá országszerte.