Ráfáztak a biztonsági öv ellenségei Baranyában

2017. március 27. 08:14 2017. márc. 27. 08:14

Összesen 37 esetben kellett bírságot kiszabni a rendőrségnek Baranya megyében a hónap közepén zajlott TISPOL Seatbelt európai ellenőrzés alatt, ennyien nem használták megfelelően a biztonsági övüket, vagy pedig a gyereküléssel voltak gondok.

Március 17. és 19. között alaposan megnőtt a megye és az ország útjain a rendőrök létszáma, ekkor tartották ugyanis a TISPOL Seatbelt európai közlekedésbiztonsági ellenőrzést, melyben a passzív biztonsági eszközökre (biztonsági öv, bukósisak, gyermekek biztonsági ülései) figyelt a hatóság.

Baranyában a pécsi, mohácsi és szigetvári rendőrkapitányságok területén, valamint az udvari, drávaszabolcsi és beremendi határátkelőhelyen figyeltek a biztonsági övekre a rendőrök - tudta meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól a Pécsi STOP.

Bár az ellenőrzött járművek számáról nem vezettek nyilvántartást, összesen 37 esetben tapasztaltak szabálytalanságokat, és ezeket mind autósok követték el.

33 esetben a biztonsági öv, négy esetben pedig a gyermekbiztonsági rendszer (gyerekülés) használatára vonatkozó jogszabályokat sértették meg a közlekedők. A biztonsági öveknél 17 esetben a sofőr, 9 esetben az anyósülésen ülő, 7 esetben pedig a hátul ülő utas követett el szabálytalanságot. A biztonsági övet nem használók közigazgatási, illetve helyszíni bírságokat kaptak.

A motorosok viszont használják a bukósisakot, annak hiánya miatt nem állítottak félre senkit a baranyai rendőröknek.

2017 végéig még hét TISPOL-ellenőrzésre lehet számítani a közutakon:

  • április 21-22. között a sebességet;
  • június 9-11. közt az alkoholos, illetve drogos befolyásoltság alatti vezetést szűrik;
  • július 24-29. között a buszokat és tehergépjárműveket nézik meg tüzetesebben;
  • augusztus 23-25. közt újabb sebesség-ellenőrzés;
  • szeptember 11-13. közt újfent a biztonsági eszközök;
  • október 9-14. közt megint a buszok és nehéz teherjárművek lesznek soron;
  • december 15-17. közt pedig ismét az alkohol és a drog ellenőrzése lesz a rendőrség feladata.