Viharkárokat állítanak helyre Komlón

2017. március 30. 11:49 2017. márc. 30. 11:49

Közel 19 millió forint vis maior támogatást kapott Komló a Belügyminisztériumtól. A pénzből a nagyobb esők idején megcsúszott rézsűket és megsérült útburkolatokat állítanak helyre, a bajok zömét a tavaly nyári nagy esőzések okozták.

Tavaly nyáron Komló több pontján is kisebb-nagyobb károkat okoztak a heves esőzések. Elsősorban a meredekebb domboldalakon okozott ez problémát: a nagy mennyiségű, hirtelen lefolyó víz földcsuszamlásokhoz vezetett és helyenként tönkretette az utak aszfaltozását is. A károk kijavítására az önkormányzat pályázatot adott be a Belügyminisztérium vis maior alapjához, a döntés pozitív lett – írja az önkormányzat közleményében.

A jogszabályok szerint a támogatás a teljes kárösszeg maximum 70%-a lehet. Komló ezt majdnem teljes egészében megkapta: a munkálatok 27,8 millió forintos teljes költségvetésből 18,9 millió a rendkívüli kormányzati forrás. Az önerőt a város saját költségvetéséből biztosítja.

A pénzből hat helyen végzik el az időjárási károk kijavítását. Az újtelepi Tél utcában, a Magyar Bálint utca Eszperantó tér felőli oldalán, a Patak utcában és a mecsekjánosi Iskola utcában, a Kaszánya patak partján a megcsúszott rézsűk és domboldalak rekonstrukcióját tervezik. A Kisbattyánba vezető úton és a mecsekjánosi idősek otthonánál a víz által elmosott aszfaltburkolatot javítják ki.

A munkaterületeket a napokban adják át a kivitelezőnek, a munkák határideje július 31.