Néhány százmillió, és már kutathat is szénhidrogén után Drávapalkonyán

2017. június 28. 08:21 2017. jún. 28. 08:21

Kutatási koncessziót nyitott Drávapalkonyánál az állam, ha valakinek van legalább 363 milliója - de inkább több -, 20 évig kutakodhat szénhidrogének után a térségben, amit ki is termelhet, ha talál.

Tíz kutatási koncessziót jelentett be nemrég a magyar állam, a legtöbb szénhidrogének kutatását és kitermelését engedélyezi, az egyik pedig Drávapalkonya térségére van szabva. A koncessziós terület nagysága 1061,018 négyzetkilométer.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oldalán található dokumentum szerint a koncesszió 20 éves időtartamra szól, azt egyszer meg lehet még hosszabbítani 10 évvel.

Aki részt venne a koncesszióért indított pályázaton, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia: csak a részvételi díj nettó 10 millió forintba kerül, de emellett a jelentkezőnek be kell fizetnie 50 millió forintot biztosítékként is, ami az államé lesz, ha a pályázó visszalép, vagy nem fizeti ki időben a koncessziós díjat.

Ami ugyancsak nem kevés, a cikk szerint minimum nettó 363 milliót kell a bányászati koncesszióért leszurkolni - de inkább többet, ha el is akarja nyerni a lehetőséget.

Ezekhez képest a pályázati anyag összege már szinte bagatell: 100 ezer forintot kell kicsengetnie a dokumentációért.

A Dráva mentén már 10 éve is nagy volt a kutakodás, a bama.hu akkori cikke szerint Zaláta közelében találtak egy jelentősebb földgázmezőt. (Somogyban Vízvárnál tártak fel kőolajmezőt 2011-ben.)

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium energiaügyért felelős államtitkára az M1-es állami tévécsatornán beszélt a koncessziókról.

Szerinte van kereslet a magyar szénhidrogén kutatására és kitermelésére, olyan szereplők – kanadai, amerikai cégek – jelentek meg, amelyek eddig Magyarországon még nem folytattak ilyen tevékenységet.

Aradszki arról is beszélt, hogy a magyar kőolajfogyasztás egytizedét adja a hazai kitermelés, a földgázkitermelés pedig az egyhatodát.