Narancs riasztás a régióban, durva viharokra készüljön - frissítve!

2017. július 24. 13:55 2017. júl. 24. 13:55

Az egész országban veszélyjelzés él a várható zivatarok miatt, a Dél-Dunántúl összes járására riasztást adtak ki, errefelé bármikor leszakadhat az ég.

Hétfőn egy érkező hidegfront szabja át az időjárás, ennek hatására eleinte nyugaton, északnyugaton lehetnek zivatarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint napközben ugyanakkor délnyugat felől északkelet felé fejlődve több hullámban is várhatók zivatarok, vagy akár zivatarrendszerek kialakulása.

A zivatarokat sok helyen felhőszakadás (30-60 mm csapadék), helyenként nagy méretű jég (2-4 cm) és károkozó (70-90, esetleg 90-100 km/h-s) szélroham kísérheti. A heves zivatarok kockázata a Dunántúl keleti felén, Duna-Tisza közén a legjelentősebb. Legkésőbb a keleti, délkeleti országrészben valószínű zivatarok kialakulása.

Az északnyugatira forduló szél hétfő éjjel viharossá (60-65 km/h) fokozódik a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében.

A várható viharok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 13 óra 30 perces, legfrissebb előrejelzése szerint az összes dél-dunántúli járásra riasztást adtak ki. A jelölt területeken néhány órán belül zenghet az ég és szakadhat az eső. Tolnában és Somogy keleti felében másodfokú a riasztás, arra nagyobb eséllyel alakulhat ki egy-egy vehemens zivatar:

Keddre virradóan és majd napközben az ország keleti felén, főként a Tiszántúlon lehet még intenzív záporokra, zivatarokra, felhőszakadásra számítani.

Frissítés: másodfokú riasztás Baranyában is

Délután negyed négykor kiterjesztették a riasztás fokozatát a megyénkben is, már itt is másodfokú a figyelmeztetés:

18:07 - elmúlt a riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 17 óra 50-es figyelmeztető előrejelzése szerint egy-két járást leszámítva megszűnt a riasztás a Dél-Dunántúlon: