Tanárhiány: „a fiatalok a lábukkal véleményeznek”

2017. szeptember 28. 12:35 2017. szept. 28. 12:35

Igen karakteres véleménye van Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivőjének a „helyi létékű” tanárhiányról, Rétvári Bencéről és a kiürülő szakmáról.

Helyi lépték

A pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek – mondta Rétvári Bence, az oktatásért is felelős minisztérium, az Emmi államtitkára a Magyar Időknek.

Ám a 24.hu másra jutott. Mint írták, a kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson több mint 2600 állásajánlat szerepel, ezek jó része közalkalmazottaknak, elsősorban tanároknak és tanítóknak szólt. Hogy mennyire nem szórványos probléma, arról ez a térkép minden szónál többet mond:

Csekély arány

A Klebelberg Központ a lap megkeresésére azt válaszolta: „a tankerületi központokhoz tartozó köznevelési intézményekben a szeptember eleji adatok alapján mintegy 1000 álláshely volt betöltetlen, amely az állami fenntartóknál dolgozó több mint 90 ezres pedagóguslétszámhoz képest igen csekély arány, ráadásul időközben folyamatosan csökken ez a szám. Végleges adatokat arról, hogy hány helyen kell megoldani áttanítással, túlóra elrendelésével, óraadói megbízásokkal a feladatot, majd csak október elején, a tantárgyfelosztások véglegesítése után tudunk mondani”.

„Aki teheti, más szakmát választ”

- Igen, valóban „helyi léptékű” jelenség a pedagógushiány, a hely pedig Magyarország – nyilatkozta lapunknak Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője.

- Igaz, más országokban is előfordul, de ez nem vigasztal bennünket. A helyzet egyre romló tendenciát mutat, a kérdés már csak az, hogy Rétvári Bencének mikor, és egyáltalán mi éri el az ingerküszöbét.

Nagy szerint pedagógus munkakörökben túlnyomó többségben nők dolgoznak, főleg középkorúak, akik a nők negyven év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugellátása érdekében a jövőben még nagyobb létszámban lépnek ki. A fiatalok közül évek óta elég kevesen választják ezt a pályát.

- Lábukkal véleményezik az agyonajnározott pedagógus-előmeneteli rendszert, a hozzá tartozó, galaktikus méretű bérekkel, amelyek közül a kezdő fizetések 2018-ban nem fogják elérni a garantált bérminimum szintjét, és úgy tűnik, sokan nem kérnek az ostoba és megalázó minősítési rendszerből sem. Valószínűleg azt sem díjazzák, hogy a túlmunkát nem fizetik ki, hogy eszméletlen nagy a munkaterhelés, hogy becsapták az egész pedagógustársadalmat, mikor azt ígérték, hogy bérek követik a minimálbéremelést, de már egy év után elválasztották a pedagógus-illetményrendszert a minimálbértől. Emiatt havonta mintegy 40000 forinttal keresünk kevesebbet, mint ahogy azt eredetileg a törvényben elfogadták – így Nagy.

A pécsi pedagógus elmondta azt is: az illetményemelést négy évre húzták ki és minden, késleltetve bevezetett elemét úgy kommunikálták a közvélemény felé, hogy na, már megint kaptak béremelést a pedagógusok. Az sem nagyon népszerű, és a szakmaiságtól is fényévekre van, ahogy a tanítandó anyagot kezeli a kormány.

- Egyre inkább úgy tűnik, hogy a prioritásokat az dönti el, hogy a mindentudó kormányfő szűk tanácsadó körében éppen ki a leghangosabb. Mindennapos testnevelést elegendő tornaterem nélkül, mindennapos éneklést, és ki tudja, még mit kell beilleszteni a tanulók elképesztően zsúfolt napi programjába. A lövészet ötlete, reméljük, lecseng lassan, és bízunk benne, hogy nincs a tanácsadók közt siklóernyős sem. Vicces is lehetne, ami folyik, ha nem a gyerekeink, unokáink jövőjéről lenne szó. Így viszont nagyon tragikus, ami folyik a közoktatásban. Nem csoda, hogy aki teheti, inkább más szakmát választ – vélekedett a szakszervezeti vezető.