2022-re talán kész lesz a kaposvári gyorsút

2017. november 23. 12:36 2017. nov. 23. 12:36

Letették az R67-es gyorsút alapkövét, amire Szita Károly kaposvári fideszes polgármesternek egyből a szocialisták jutottak eszébe. A gyorsút amúgy 2022-re lehet kész, és igazából a 67-es út felturbózását jelenti.

Úgy tűnik, tényleg elindult valami a körülbelül a 2000-es évektől dédelgetett Kaposvár-M7-es autópálya közti gyorsforgalmi út kapcsán, szerdán letették ugyanis az R67-re keresztelt gyorsút alapjait Somogybabodon.

Az alapkő-letételen Szita Károly kaposvári fideszes polgármester a sonline.hu cikke szerint arról beszélt, hogy már 2007-ben meglehetett volna az autóút, ám ez egy egy kaposvári származású szocialista miniszteren elbukott.

Szita azt is elmondta, hogy már az alapkő-letétel hírére megnövekedett Kaposváron a befektetői kedv.

Szita Károly ugyanakkor arról nem szólt, hogy az eredetileg még autópálya, később autóút, legutoljára pedig gyorsút terveire eddig megközelítőleg félmilliárd forint ment el az utóbbi években.

A sonline.hu cikkéből az is kiderül, hogy a gyorsút az eredeti ötletekkel ellentétben nem egy különálló új út lesz, hanem a meglévő 67-es utat fejlesztik és négysávúsítják, a közbeeső falvaknál pedig elkerülőutakat építenek.

Ha semmi sem szól közbe, a mostani tervek szerint 2022-re (újabb választási év) készül el a gyorsút, amellyel akár fél óra alatt el lehet érni Kaposvárról az M7-es autópályát.

A fejlesztés ütemterve:

A sonline.hu cikke szerint a következőképp fog zajlani a gyorsút fejlesztése:

"A fejlesztés első ütemében Somogybabod és Kaposfüred között 33,2 kilométer hosszon dolgoznak majd a munkagépek. Ebből 20 kilométernyi út épül új nyomvonalon, amely elkerüli majd a 67-es út által érintett településeket.11,2 kilométeren megerősítik az utat, s kétszer kétsávosra is bővül.

Somogybabod és Mernyeszentmiklós között további 11 km hosszú burkolt összekötő út épül és Mernyeszentmiklós, valamint Somogyaszaló között egy burkolt szervizutat is kialakítanak a mezőgazdasági gépek és a lassú járművek számára. Ide még terveztek három turbó körforgalom, három külön szintű csomópontot és három külön szintű átvezetés.

A második szakasz részeként kibővítik két sávval a kaposfüredi elkerülő utat, ez várhatóan 2021-re készülhet el. S ugyanerre az esztendőre tervezik a harmadik szakasz befejezését is, amely a Látrány elkerülő gyorsút kétszer kétsávosra bővítését tartalmazza.

2022-ben már elvileg akár fél óra alatt is el lehet érni az autópályát és a Balatont, hiszen a négysávos úton 110 kilométeres sebességgel közlekedhetünk majd. A közlekedés gyorsabb és biztonságosabb lesz. Mivel a fejlesztésnek köszönhetően a lakott területek elkerüli majd a forgalom jelentős része, csökken a zaj és porterhelés."