Pécsen is terjeszkedik Soros György alapítványa

2017. november 30. 16:25 2017. nov. 30. 16:25

A Dél-Dunántúlon 100 millió forintos pályázatot nyit civileknek a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány.

Új irodákat nyit a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány a Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön, a regionális civil szervezeteknek pedig százmilliós keretösszegű pályázati lehetőségeket írnak ki - olvasható az Abcug.hu cikkében.

A lapnak Csontos Csaba, az alapítvány szóvivője elmondta, "felismertük, hogy mélyebbre kell menni a társadalmi gondok kezelésében, és nem lehet Budapestről megmondani, mire van szükség egy ormánsági faluban".

Épp ezért két helyi - egy pécsi és egy debreceni - civil szervezettel már megállapodtak, amelyek felmérték, az adott régiókban mik a legnagyobb szegénységből adódó problémák.

A program - amely Erősödő Civil Közösségek néven fut - pályázati lehetőségeit ezen felmérés eredményeit alapul véve lakhatási, oktatási, egészségügyi és minden más, szegénységgel összefüggő témákban írják ki.

Pécsen az Emberség Erejével Alapítvány (Az emberség erejével Cum Virtute Humanitatis Alapítvány hosszabb nevén) lesz a koordináló szervezet, a lehetőség november 30-án nyílik meg az ECKPécs oldalon és 2018. január 15-ig várják a pályaműveket több témában.

"A Nyílt Társadalom Alapítvány a kommunikációban és a módszertanban fogja segíteni a két elosztószervet, de nem mi fogjuk megmondani, mit csináljanak" - jelentette ki Csontos az Abcug.hu-nak. Éppen emiatt kisebb léptékű projekteket szeretnének támogatni, egyenként legfeljebb 12 ezer dollárral (3 millió forinttal) - olvasható a cikkben.

Mindemellett a projekteknek közösségépítő szerepet is szánnak, ezért a regionális irodák közösségi térként is fognak funkcionálni, mert a Nyílt Társadalom Alapítvány meglátása szerint nemcsak a szegénység probléma manapság, de a széteső közösségek is.

A civilek maguk dönthessenek, mire fordítják a támogatást

A helyi koordináló szervezet közleménye szerint "az Emberség Erejével Alapítvány célja az ECK segítségével a civilek láthatóvá tétele, a közösségépítés, az állampolgári öntudat, a demokrácia-fejlesztés, a szervezet-erősítés, a mindennapokban az emberek közötti bizalom, a kapcsolatok és együttműködések, a civil közösségek támogatása."

A cél pedig az, hogy a civil közösségek maguk dönthessék el, hogy pontosan mire és milyen formában használják fel az elnyert támogatást - ezzel biztosítva, hogy valóban ott és úgy hasznosuljon a pénz, ahol ténylegesen szükség van rá. a pályázat keretösszege mintegy 100 millió forint a szervezet tájékoztatása szerint.

A Fidesz Soros Györgyöt épp ezen alapítványa miatt támadja az utóbbi években a legjobban, mert állításuk szerint Soros ezen alapítványon és az alá tartozó kisebb szervezeteken keresztül akar beleszólni Magyarország életébe.

(Cikkünk első verziójában tévesen az Emberség Erejével Alapítvány címét szerepeltettük, azonban az ECK-programnak máshol lesz a székhelye, annak kialakítása még folyamatban van - a szerk.)