Paks II.: trükközni próbált a kormány, de lebukott

2017. december 2. 16:53 2017. dec. 2. 16:53

Egy energetikai salátatörvénybe rejtve próbálta meg a kormány megváltoztatni a nukleáris beruházások engedélyezéseinek szabályozását, ám lebuktak, és az Európai Bizottság is felfigyelt a trükkre.

A jövő héten kerül a Parlament törvényalkotási bizottsága elé az az energetikai salátatörvény, melyben a kormány megpróbálta megtrükközni a nukleáris beruházások engedélyezésének szabályozását.

A Népszava cikke szerint a módosító, ha elfogadják, azt eredményezte volna, hogy az új reaktorblokkok engedélyezésénél a kivitelező hozhatta volna magával a saját szakértőjét, ami eléggé megkérdőjelezhető eljárás. Az atomtörvény jelenlegi verziója ugyanis azt az előírást tartalmazza, hogy az új reaktorblokkok engedélyezésénél az Országos Atomügyi Hivatalnak (OAH) hivatalból kötelessége felkérnie egy külső szakértőt.

A lap szerint a módosítási próbálkozás mögött az állhat, hogy a Paks II. projekt 16-22 hónapos csúszásban van az eredeti ütemtervhez képest, ezt még Süli János tárca nélküli atomberuházási miniszter is elismerte nemrég.

A Népszava szerint amúgy nem ez az első eset, hogy a kormány belenyúlt volna az atomtörvénybe: korábban egy olyan módosítóval próbálkoztak, ami arra adott volna lehetőséget, hogy a kormány rendeleti úton írhassa felül az OAH engedélyezési döntéseit. Ám ez már az Európai Bizottságnak is szemet szúrt (az uniós jog szerint a nukleáris hatóságnak tényleg függetlennek kell lennie), éppen emiatt végül vissza is táncoltak a módosító indítványtól.

A mostani módosítóról az LMP szólt az Európai Bizottságnak (hogy a hatósági engedélyezés fellazítása belefér-e az uniós szabályozásba), és a cikk szerint úgy látszik, a bizottság máris szólt a magyar kormánynak, hogy ezt a verziót se erőltessék annyira.

Bár "az eredeti törvényjavaslatot még el sem fogadták, de szokatlan módon máris megjelent a kormány honlapján a módosítás módosításának tervezete – eszerint továbbra is a beruházó kérhetné fel a szakértőt, ám a törvény kizárná, hogy az adott megbízáson kívül bármilyen (rokoni, üzleti stb.) kapcsolat legyen közöttük" - olvasható a cikkben. Az LMP egyébként egy olyan módosítót tervez benyújtani, amely kötelezővé tenné, hogy az OAH kérjen fel független szakértőt.