Tetszhalott röntgenek: december közepére várható javulás

2017. december 7. 13:58 2017. dec. 7. 13:58

Mint megírtuk: több röntgenkészülék is meghibásodott a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények Lánc utcai rendelőjében. Bár minden kérdésünkre nem kaptunk választ, az körvonalazódik, mikorra állhatnak ismét szolgálatba.

A Pécsi STOP olvasói jelzésekből úgy értesült: a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) Lánc utcai rendelőjében pár hete röntgengondokkal küzdenek. Nem működik a tüdőszűrésre használt digitális eszköz a tüdőgondozóban, és hetek óta dögrováson van a fogorvosokat ellátó panorámaröntgen is.

A kialakult helyzettel és a várható megoldással kapcsolatban az EEI-hez fordultunk.

A szervezet válaszából kiderült: a tüdőszűrésre használatos fél-digitális röntgengép a Lánc utcában másfél hete nem működik. Az EEI szerint az eddigi átvizsgálás alapján megállapítható, hogy szoftverhibája van a berendezésnek, melynek javítása a jövő héten kezdődik meg.

Az EEI szerint mindez a betegforgalmat nem lassítja, mert az a tartalék berendezéssel megoldott. (Ismereteink szerint a tüdőszűrő tartalék berendezése egy pripjatyi sugárzást kibocsátó őskövület, ám amennyire tudjuk, tüdőszűrésre szerencsére nem ezt, hanem egy másik osztályon lévő digitális röntgent használnak. Vagy hát reméljük – a szerk.) Mivel még a hiba sem ismert pontosan, a javítási költségről az intézmény nem tudott nyilatkozni.

A panoráma fogászati röntgen a Lánc utcában 3 hete nem működik, a forgató alkatrész hibásodott meg, melyet le kellett gyártatni, ezt várhatóan 2017. december 15-én szerelik be.

„Pécset a PTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikán és a Vasútegészségügyi Kht. rendelőjében található panoráma röntgen készülék, ahol a NEAK által finanszírozott vizsgálatok elvégezhetőek” – áll a válaszban.

Azt sajnos ebben az esetben sem árulta el az önkormányzati intézmény, hogy mekkora a javítási költség, ahogy azt sem tudtuk meg, hogy van-e a javításokat olcsóbbá tévő karbantartási szerződése az EEI-nek.