Garéi per: nem is biztos, hogy a kormányhivatalnak megvannak a kért adatok

2017. december 10. 10:41 2017. dec. 10. 10:41

December közepén tárgyalhatják a Greenpeace és a Baranya Megyei Kormányhivatal perét, mert bár ugyan novemberben már volt egy tárgyalás, ott elhalasztották a döntést. A kormányhivatal szerint nem is biztos, hogy rendelkeznek a garéi és hidasi ipari szennyezésről adatokkal, de költségtérítés ellenében adják csak ki azokat, ha mégis náluk van.

Novemberben adta ki a Greenpeace Magyarország Egyesület a Mérgezett örökségünk című kiadványát, melyben a máig szennyező ipari létesítményeket sorolták fel.

A dokumentumban azok az ipari létesítmények és területek vannak felsorolva, melyeknél volt ugyan kármentesítés, de továbbra is szennyeznek (több évtizedek óta), vagy pedig még el sem kezdték a mentesítést.

A listán két baranyai település, Hidas és Garé is szerepelt, mindkét helyen az egykori Budapesti Vegyiművek által okozott szennyezéssel kell évtizedek óta küzdeni a helyi lakosoknak.

A Greenpeace a kiadvány elkészítéséhez szükséges adatokat közérdekű adatkéréssel próbálta megszerezni, de a Baranya Megyei Kormányhivatal kétszer is megtagadta azok kiadását, illetve iratbetekintést sem engedélyezett. Másodjára már úgy, hogy a szervezetnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH) is volt állásfoglalása, hogy a kormányhivatal több ponton is megsértette az infotörvényt: nem adta ki az adatokat, rossz jogszabályt alkalmazott, nem adta indokát az elutasításnak és nem tájékoztatta a szervezetet a jogorvoslati lehetőségekről. A Greenpeace ezért beperelte a megyei kormányhivatalt.

Nem és nem: borzasztóan titkolóznak Garé-ügyben

Beperelte a Baranya Megyei Kormányhivatalt a Greenpeace magyarországi szervezete, miután a hivatal kétszer is megtagadta a Budapesti Vegyi Művek hidasi és garéi volt telephelyéről a közérdekű adatok kiadását. Ezek a telephelyek még mindig erősen szennyezik a környezetüket, az ivóvízbázisokat. Mérgezett örökségünk címmel adott ki az évtizedek óta szennyezett területekről tájékoztató kiadványt a Greenpeace magyarországi szervezete.

A Pécsi STOP december elején megkereste a környezetvédő szervezetet, hogy miképp is áll a per.

A Greenpeace magyarországi képviseletétől megtudtuk, november elején már volt egy tárgyalás, ám a NAIH állásfoglalása ellenére a bíró elhalasztotta a döntést, ugyanis a megyei kormányhivatalt a jogtanácsosuk képviselte, aki nem vitt magával írásbeli ellenkérelmet a tárgyalásra, csak szóban tájékoztatta a bíróságot, hogy fenntartják korábbi állításaikat. A jogtanácsos még elmondta, nem is biztos, hogy rendelkeznek az igényelt adatokkal, de ha mégis ki kell adniuk, akkor költségtérítést fognak kérni azokért.

A következő tárgyalási december 18-án esedékes, akkor már elsőfokon ítélet is várható - tudta meg a Pécsi STOP a Greenpeace-től.