Az önkormányzati választásokra lesz kész a Pécsi Református Kollégium új létesítménye

2018. január 12. 14:17 2018. jan. 12. 14:17

Megkezdődött a Pécsi Református Kollégium új egységének építése a hónap elején. Az 1,32 milliárd forintból megvalósuló háromszintes létesítmény a várakozások szerint 2019 szeptemberére elkészül - hangzott el a beruházásnál pénteken megtartott sajtóeseményen.

Az intézmény főigazgatója, Kádár Péter az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Programból (EFOP) megvalósuló építkezésről szólva közölte: a közbeszerzésen győztes kivitelező Aktív Kft. az első tanítási napon vonult fel a területen, és az új épület alapzatának harmada már elkészült.

A 14 tantermes, természettudományi laboratóriummal, tornateremmel és közösségi térrel is ellátott, modern iskolaépület méltó keretet és eszközrendszert fog biztosítani a következő évek pécsi református oktatásának - hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy a beruházási összeg tíz százalékát eszközbeszerzésre fordítja a kollégium.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen kifejtette: a kormány a jövőre gondolt, amikor 100 milliárdos óvoda- és iskolafejlesztő programot indított Magyarországon. Felidézte: az EFOP keretéből országosan 90 milliárd forint jut több mint 400 településen állami iskolák építésére, felújítására. Az egyházi fenntartói kör számára ugyanerre a célra 14 milliárd forintos keretösszeget hirdettek meg - fűzte hozzá. Megjegyezte azt is, hogy a Pécsi Református Kollégium nyerte el a legnagyobb támogatási összeget ebből a keretből.

A politikus kitért arra is, hogy a pécsi katolikus egyházmegye fenntartásában a baranyai megyeszékhelyen működő Szent Mór Katolikus Iskolaközpont 1,25 milliárd forintos EFOP-forráshoz jutott tornacsarnok építésre. Az ugyancsak az egyházmegye által üzemeltetett, Kodály Zoltánról elnevezett komlói általános iskola a keretből 900 millió forintot nyert fejlesztésre, ugyanott a fenntartó saját forrásból és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 800 millió forintot fordít óvodaépítésre - részletezte.

A 16. századi gyökerekkel rendelkező, 2016-ban 100 éves jubileumát ünneplő, a kommunista diktatúra kényszerszünete után 1992-ben újraindult pécsi református iskolaközpontban csaknem 1100 diákot nevelnek. Kádár Péter korábban beszámolt arról is, hogy intézményük általános iskolája a kompetenciamérések országos mezőnyének első öt százalékában található.

A főigazgató az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a beruházás hivatalos befejezésének időpontja 2020 májusa, de várakozásaik szerint már 2019 szeptemberében birtokba vehetik a diákok az új iskolaépületet.