Mellár szerint 8 évet dobtunk ki az ablakon, mert nem fejlesztésre lettek költve az uniós pénzek

2018. január 18. 13:23 2018. jan. 18. 13:23

Erkölcsi döntéssel magyarázta Mellár Tamás pécsi közgazdász-professzor, miért is lett jelölt a tavaszi országgyűlési választáson. Mellár szerint az Orbán-kormány nem használta ki a 8 évet az ország felvirágoztatására, a kormányváltás után pedig nemzeti minimumprogram kell.

Interjút adott a Népszavának Mellár Tamás, a Baranya 1-es egyéni országgyűlési választókörzetben induló független jelölt, aki mögé az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az Együtt és a Liberálisok is beálltak, a Momentum egyelőre kivár, az LMP bizonytalankodik.

Mellár Tamás közgazdász-professzor 1998-2003 közt a Központi Statisztikai Hivatalt vezette, 2006-2007 közt Pécsen volt fideszes önkormányzati képviselő, 2010-ben alapítója volt a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt-nek, ahonnan egy év után távozott.

Mellár Tamás a lapnak elmondta, a pártok támogatásai mellett ő továbbra is független jelölt, ami azt jelenti, hogy utasításokat nem fog elfogadni ezektől a pártoktól, de józan vitára mindig készen áll, amiben meggyőzhető.

Mellár szerint azért is álltak be mögé az ellenzéki pártok, mert ők is érzik, hogy ugyan sokan mondják, hogy le kell váltani a Fideszt, ám a pártoknak is nagy a visszautasítottsága, épp ezért kell egy független jelölt.

Egyetemi tanárként oktathatnék, nyugdíjas korú emberként ellehetnék, de hívőként és presbiterként is úgy gondolom, a talentumomat fel kell ajánljam az ország közössége és jövője érdekében

- fogalmazta meg Mellár Tamás, miért is vállalta a jelöltséget.

Az Orbán-kormány folyamatosan leépíti a demokrácia intézményrendszerét, gazdaságpolitikája nem az országot, hanem egy szűk oligarcha-réteget szolgálja, az uniós forrásokat nekik juttatja, nem fejlesztésekre fordítja. Mindent áthat az állami szintű korrupció. A választókat látványberuházásokkal, városközpont- és stadion-építésekkel vezetik félre. Kidobtunk nyolc évet, mert több ezermilliárd forint uniós támogatást nem fejlesztésekre költöttük

- mondta el a lapnak a professzor, aki szerint a külpolitika is rossz irányba fordult.

Mellár úgy látja, önmagában a nemzeti burzsoázia kiépítésével nem lenne baj, ha azokat a cégeket, termelőket és befektetőket támogatná az állam, akik és amelyek már "termékükkel, tudásukkal, szorgalmukkal, kreativitásukkal már bizonyítottak." Ám a Fidesz ehelyett azokat támogatja, akiket a pártvezetők kiválasztottak, ők döntik el, ki lehet oligarcha, rájuk írják a törvényeket, nekik folynak be az uniós százmilliárdok. Ám ezek a cégek a nemzetközi piacon teljesen életképtelenek, mivel nem hajtanak hasznot az államnak, hanem abból élnek. A professzor szerint az oligarchák felemelkedését és bukását Simicska példája is jól mutatja, akinek a cégei a G-nap után már küszködni kezdtek.

Mellár Tamás a lap kérdésére elmondta, anno 1998-2002 közt a Fidesz szerinte még jó úton haladt, az államadósságot is sikerült leszorítani, ám a választási vereség miatt Orbán megváltozott, és a 2010-es nyerésük után már nem hallgattak a párt körüli szakemberekre, és olyan rendszert kezdtek kiépíteni, amit nehéz lesz leváltani, a népet pedig populista húzásokkal és látványberuházásokkal etetik.

A professzor beszélt a Válasszunk! 2018 nevű kezdeményezésről is, melyben szakmai minimumprogram kialakításával segítik az ellenzéki pártokat.

A V18 most azon dolgozik, hogy a leendő kormánynak milyen minimálprogramot kell vállalnia. Ha a minimumprogramban nem lesz egyezség, akkor a kormány hamar megbukik

- mondta el a lapnak, és hozzátette: ha a következő kormány pártjai is lepaktálnak az oligarchákkal, akkor az megint korrupcióhoz fog vezetni, ami ellen küzdeni kell.