Havazás jön vasárnap, ennyi eshet a Dél-Dunántúlon

2018. január 20. 15:20 2018. jan. 20. 15:20

Havazást hoz a hét utolsó napja, a legfrissebb előrejelzés szerint északon akár 15-20 centi vastag friss hóra is készülni kell. Régiónkban is eshet, de csak töredéke az ország tetején várható mennyiségnek.

Az Időkép szerint a vasárnapra virradó éjszaka északon és a középső tájakon többfelé kialakulhat havazás, a Dunántúlon pedig vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Napközben az ország északi-északkeleti-keleti harmadán készülhetünk elsősorban havazásra, máshol eső, havas eső lehet inkább a jellemző. A prognózis szerint az északi tájakon fagypont körül alakulhat a maximum-hőmérséklet, a hegycsúcsokon fagyni fog, így errefelé számíthatunk a legtöbb megmaradó hóra.

Az oldal szerint az északi és az északkeleti síkvidékeken pár centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, viszont az Északi-középhegységben magasságtól függően akár 5-10 cm is lehet a kialakuló hóréteg vastagsága, a magasabb hegycsúcsokon akár 15-20 cm-nyi, vagy akár ezt meghaladó friss hó is hullhat. Napközben az északias szél is megélénkül, nyugaton erős, viharos lökések is előfordulhatnak, ezzel együtt hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

Az Időkép térképe szerint a Dél-Dunántúlon Siófoknál eshet a legtöbb hó - 2 centiméter -, a Mecsekben, Pécs környékén pedig 1 centi várható belőle:

A prognózis szerint vasárnap éjjel mindenhol megszűnhet a csapadék, a felhőzet is felszakadhat, így hétfő reggelre a havasabb északi tájakon akár -10 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet.