Megint nyomoznak az Elios ellen, mely Pécset is kivilágította

2018. január 22. 13:11 2018. jan. 22. 13:11

Nyomozást rendelt el a Pest Megyei Főügyészség hétfőn az Elios Innovatív Zrt. ügyében, miután az Európai Unió Csalás Elleni Hivatal súlyos szabálytalanságokat tárt fel olyan, uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésnél, melyeken az Elios Zrt. nyert. A cég, melyben korábban tulajdonosként Orbán Viktor veje, Tiborcz István is benne volt, Pécsett is korszerűsítette a közvilágítást.

Még január 12-én írtunk az Indexet idézve arról, hogy súlyos szabálytalanságokat tárt fel az európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 35 olyan, 2011 és 2015 között létrejött és uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésnél, melyeken az Elios Innovatív Zrt. lett a nyertes. Eszerint az OLAF két éven át tartó vizsgálata során a súlyos szabálysértések mellett összeférhetetlenséget is felfedezett a vizsgált közbeszerzéseknél. Mindezek tükrében a hivatal azt javasolta az Európai Bizottságnak, kérjék vissza a közbeszerzésekre adott 40 millió eurót az Eliostól.

Január 22-én aztán meglepő fordulatot vett az ügy, aminél talán az a meglepőbb, hogy az MTI számolt be róla:

az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

Gyugyi Csilla, a főügyészség sajtószóvivője elmondta, a Legfőbb Ügyészség január 12-én közölte, hogy megkapta az OLAF jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz, az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbították.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az OLAF jelentése három - 2009 és 2014 között kibocsátott - KEOP-pályázat vizsgálatáról szól. Ez egy kicsit furcsának találjuk az Index korábbi cikke tükrében, mely a Wall Street Journalra hivatkozva még 35 közbeszerzést emlegetett.

Nem ez az első eset, hogy rendőrségi nyomozás indult az Elios Zrt. ellen. Ahogy azt korábban felidéztük, 2015-ben már volt egy ilyen ügy, akkor négy pályázatot - Hévíz, Szekszárd, Kalocsa és Mezőhegyes - vizsgáltak.

A baranyai megyeszékhely közvilágításának korszerűsítésének első ütemét is az Elios Zrt. nyerte még 2014-ben. Akkor 1,045 milliárd forintot vett fel a város, hogy ki tudja csengetni mindezt.