Mellár vs. Kellermayer – ki lehet itt keresztény?

2018. január 26. 11:32 2018. jan. 26. 11:32

Kellermayer Miklós nyílt levélben ment Mellár Tamásnak, aki az azzal, hogy ellenzék sorait erősíti, nem mást követ el, mint „fondorlatos támadást az élet forrása, Krisztus ellen”. A meglehetősen kusza támadásra Mellár tűéles érveléssel válaszolt.

Kellemayer levele teljes terjedelmében itt olvasható. A pécsi professzor egyebek mellett az alábbi mondatokat szegezi Mellár Tamásnak, aki, mint ismert, a Baranya 1-es választókörzetben az ellenzéki összefogás jelöltje.

„Így Krisztus intelme az egyetemi tanárokra fokozottan is érvényes: „Ha viszont valaki megbotránkoztat egyet is e kicsik közül, akik hisznek, jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék.”(Mk 9,42).”

„El se tudom képzelni, hogy nézel a tiszta lelkű diákjaid szemébe.”

„Nem kell professzornak, egyetemet végzettnek, sőt még érettségizettnek sem lenni ahhoz, hogy bárki döbbenettel ne észlelné azt az ádáz életellenességet, fondorlatos támadást az élet forrása, Krisztus ellen, az Őbenne hívők ellen, ami most egész Európában tombol, és aminek Magyarországon is támogatói vannak.”

És ez így megy még hosszan, a lényeg: aki az ellenzékkel tart, jó keresztény nem lehet, de másmilyen sem.

Mellár Tamás szintén nyílt levélben válaszolt, amit a Válasz is közölt.

Mellár Tamás a meglehetősen hagymázas levélre saját érveivel válaszolt. Például:

„Egész eddigi életemben igyekeztem az egyházi tanításoknak megfelelően élni, elfogadtam a két legfőbb parancsolatot (szeresd Istenedet és szeresd a te felebarátodat). Azonban olyan kitételt sehol sem találtam a Bibliában, hogy azokat a felebarátaimat ne szeressem, akik nem fehér bőrűek, akik arabok, muszlimok, zsidók, stb."

„Én mindig kiálltam a polgári demokrácia, a piacgazdaság megvalósítása, az ország nyugati gazdasági integrációja és atlantista elköteleződése mellett. 2010 előtt még a Fidesz és a korábbi Orbán–kormány is ezeket az elveket vallotta (ez jól dokumentálható, az orosz csapatok kivonásának követelésétől az EU- és NATO-csatlakozáson át, a polgári Magyarország megteremtésének programjáig). 2010 után azonban a kormány folyamatosan letért erről az útról és a demokrácia helyett illiberális államot, a jól működő piacgazdaság helyett oligarchák hűbéri rendszerét alakította ki. A nyugat-európai gazdasági rendszerbe való beilleszkedésünk helyett Brüsszellel való folyamatos harc van napirenden és a sehova nem vezető keleti, déli nyitás. 1989-ben Orbán Viktor még az orosz csapatok mihamarabbi kivonását hirdette, ma pedig ő lett a leghűségesebb csatlósa Putyinnak (a NATO vezetése már nem oszt meg velünk bizalmas katonai információkat, mert attól félnek, hogy azokat átadjuk az oroszoknak).”

„Én sehova sem álltam be, függetlenként indulok az áprilisi választáson. Azért függetlenként, mert az ellenzéki pártok értékrendjével kapcsolatban is vannak kifogásaim és azért, hogy legyen széleskörű összefogás a Fidesz leváltására, mert ma a Fidesz jelenti a legnagyobb veszélyt az országnak. Eddig kilenc párt jelezte, hogy támogatja jelöltségemet, remélem, számuk a későbbiekben még tovább fog gyarapodni.”

„Én is hiszem, amint Te is, hogy az Isten ítélőszéke előtt majd felelni kell tetteinkért. Nem vagyok bűntelen, mint ahogyan senki emberfia nem az, sok hibát is elkövettem életemben (legutóbb például azt, hogy 2010-ben még a Fideszt támogattam). Törekedtem rá, hogy a tévedéseimet bevalljam, hogy a hibáimat kijavítsam.”