Uniós hitelből fejlesztené a pécsi orvoskart a kormány?

2018. január 27. 10:56 2018. jan. 27. 10:56

Sajtóhírek szerint uniós hitelből oldja meg az Orbán-kormány a Pécsi Tudományegyetem orvoskarának és a Testnevelési Egyetemnek a fejlesztését.

Óriáshitelt vett fel az Orbán-kormány az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB), a Magyar Nemzet cikke szerint 92 millió eurót fordítanak két egyetem (a Testnevelési egyetem és a Pécsi Tudományegyetem) fejlesztésére.

A cikk szerint a majd 28 milliárd forintnak megfelelő összegről egyelőre nem tudni, hogy miképp is osztja fel a kormány a két egyetem között.

Az ugyanakkor már ismert, hogy a PTE orvoskaránál a Modern városok program keretében 10,5 milliárd forintból új, ötemeletes elméleti tömb épülhet a mostani mellé - írtuk korábbi cikkünkben.

Mindezek mellett opciós szerződésként, ha marad rá keret, a régi főépületet is felújítanák 2,8 milliárd forintból. (Valamint egy új fogászati klinika is épülhet a volt Lakits-laktanya területén, ám az erre szolgáló 2 milliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma más forrásból tervezi megadni.)

A Magyar Nemzet cikke szerint a Testnevelési Egyetem fejlesztésének első ütemére korábban 11,9 milliárd forintot irányzott elő a kormány, ha ehhez hozzátesszük a pécsi 10,5 milliárdot (plusz gálánsan az opciós szerződés 2,8 milliárdját), akkor a végösszeg 25,2 milliárd forintra jön ki. Mivel az építőiparban folyamatos a drágulás, részben a szakemberhiány miatt - ezt a programért felelős Kósa Lajos fideszes tárca nélküli miniszter is bevallotta -, így a két egyetemre szánt 28 milliárd forintos keret vélelmezhetően már ki is telt.

Mindkét egyetemnél a kormányközeliként emlegetett ZÁÉV Zrt. egyébként a beruházó.

A Modern városok program költségeit az eredeti elképzelés szerint részben a magyar állam fogja állni. Úgy látszik, Pécsre inkább a hitelből szerzett pénz jöhet - bár ez az állami 9,5 milliárdos mentőöv és a csődhelyzet mellett már nem is olyan meglepő.