Nagyon atom: népszavazást kezdeményez az LMP

2018. január 29. 16:35 2018. jan. 29. 16:35

A Lehet Más a Politika hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: helyi népszavazást kezdeményeznek, hogy a sorosozás után atomozzon is a pécsi közgyűlés.

Keresztes Lóránt, Angyal Károly (LMP) és Hohn Krisztina (Új Kezdet) tartottak hétfőn kora délután sajtótájékoztatót az előbbi párt péci irodájában.

Mint ismert: Boda térségében kutatások folynak egy nagy aktivitású nukleáris hulladéktároló lehetséges helyszínének kijelölése kapcsán, minderre már az országgyűlés is elfogadott egy stratégiát. Tekintettel arra, hogy Pécs lakossága a kutatásokról tájékoztatást korábban nem kapott, az LMP pécsi csoportja fórumokat szervezett. A fórumokon elhangzott, hogy az országban a jelenlegi kutatási területen túl lennének megfelelő alternatív helyszínek, és politikai döntés kérdése, hogy hol végezzék a kutatásokat. A kutatási munkálatok azóta is folytatódnak, jelentős források felhasználásával, de alternatív kutatási helyszín bevonása nélkül.

Nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését szolgáló tároló végleges formában a világon sehol nem készült még el – így az LMP. Azt is példátlannak tartják, hogy egy Pécshez fogható méretű nagyvároshoz ennyire közel terveznének ilyen létesítményt.

Közismert az a tevékenység is, amely a Pécs város közvetlen környezetében tervezett uránbányászati tevékenység előkészítésére irányul. 2017. október 2-án pedig elindult a tervezett uránbányászati tevékenység környezeti hatásvizsgálati eljárása. Az engedélyhez tartozó kérelmemben 2021 szerepel, mint a bánya lehetséges megnyitásának éve. A tervezett tevékenység hatásterülete szempontjából érintett települések: Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Pellérd, Pécs.

„Pécs városa nem rendelkezik olyan tanulmánnyal, ami az esetleges bányanyitás, illetve az ezt célzó eljárás konkrét gazdasági, és környezeti hatásait a város szempontjai alapján áttekintené. A városvezetők pedig bebizonyították: a szándék sincs meg bennünk ennek átgondolására, hiszen számos javaslatot lesöpörtek az asztalról. A város tehát nem is tett semmit annak érdekében (erre vonatkozó javaslatok és előterjesztések ellenére), hogy a város érdekeit ebben az eljárásban érvényesítse, de az LMP javaslatait elvetette” – így a Lehet Más a Politika.

Többször kifejtették városvezetők, sőt az atomtemető ügyében a miniszterelnök is, hogy a pécsiek nélkül nem lesznek döntések. – a véleményüket azóta sem hallgatták meg. Pedig az uránbánya-nyitási tervekről 2012 óta folyik a vita, az atomtemető ügyéről 2013 óta beszélünk.

Az LMP ezért két kérdésben elindította a helyi népszavazási kezdeményezést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése határozatban ítélje el a Boda-térségébe tervezett nagy aktivitású nukleárishulladék-lerakó megvalósításának tervét?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése határozatban ítélje el, és helyi jogalkotással akadályozza meg a város területét érintő uránbánya-nyitási terveket?

A nemzeti konzultációból ismerős hangvételű kérdések nyomán, ha a népszavazás sikeres lesz és a pécsi városvezetés elfogadja, a sorosűzés után atomügyben is kemény hangú nyilatkozatra ragadtathatja magát a fideszes városvezetés. Ha ugyan.