Paks II.: autókra van 810 millió, képzésre viszont nincs elég a pénz

2018. január 31. 15:21 2018. jan. 31. 15:21

810 millióért bérel autókat a Paks II. Zrt., de a majdani atomerőmű kezelőszemélyzetét betanító instruktorok oktatására kiírt közbeszerzés eredménytelen lett, mert kevés az erre szánt 355 milliós keret.

810 millióért bérel a Paks II. Zrt. autókat, leginkább a vezetőségnek - a hírről még a Zoom.hu számolt be január elején. Az összegért a cikk szerint összesen 8 évre bérelnek közel száz, különféle típusú és felszereltségű autót.

Az Index cikke szerint az autóbérlés ügye a Parlamentben is felmerült, az MSZP részéről Mesterházy Attila kérdezte meg az atomerőmű-bővítési tárca nélküli minisztert.

Süli János volt paksi polgármester a cikk szerint úgy válaszolt, hogy a Paks II. Zrt. jelenleg összesen 47 dolgozónak biztosít céges járművet, az autók „a társaság telephelyei és partnerei, hatóságok székhelyei közötti napi munkavégzéshez kapcsolódó utazást hivatottak szolgálni”.

A cég jelen pillanatban 58 járművet bérel, ebben benne vannak a nem vezetők munkájához szükséges „kulcsos autók”, vállalati mikrobusz és egy pick-up.

A miniszter azt is hozzátetette, a bérleti és üzemeltetési keretmegállapodásban maximális mennyiségként 88 járművet jelöltek meg, de ezen keret kihasználását nem tervezik. Az Index cikke szerint ez "annyira nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az MVM Paks II. Zrt. igazgatósága, felügyelőbizottsága és a menedzsment jelenlegi összlétszáma sem éri el a 25 főt."

Nem volt elég a pénzügyi keret az oktatásra

Miközben ekkora a magasélet, azért akadnak problémák is a cégnél.

A 24.hu cikke szerint ugyanis eredménytelenség miatt elhasalt az a közbeszerzés, amit a leendő instruktorok oktatására írtak ki. Az instruktoroknak kell majd kiképezni az atomerőművet működtető szakembereket.

"A kiírás szerint nettó 355 millió forintot szántak a képzésre a keretösszeg kimerüléséig vagy maximálisan 5 éves időtartamra.

A kiíró a Paks II. Zrt., az ajánlattevő a Paksi Atomerőmű Zrt. volt.

Az instruktorok többek között reaktoroperátorokat, generátor segédüzem kezelőket, gőzturbina-karbantartókat képeztek volna, de ebből egyelőre nem lesz semmi, mert a pályázatot eredménytelennek nyilvánították" - olvasható a cikkben.

Az európai közbeszerzési értesítőben megjelent indoklás szerint a közbeszerzés azért futott zátonyra, mert “a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”.

Vagyis nem elég a 355 millió forint a képzésre. De autókra van 810 millió.