Itt bandáznak télen a baranyai baglyok

2018. február 10. 10:00 2018. feb. 10. 10:00

Bagolyszámlálást tartott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportja Baranyában, melynek során kiderült: Kisszentmárton fülesbagoly-nagyhatalom.

Az erdei fülesbaglyok télen nagyobb csapatokba is összeverődhetnek, a nappalokat a rejtőzködésre alkalmas helyeken, főleg örökzöld fákon (fenyők, tuják stb.) töltik - áll az egyesület aktuális hírlevelében.

A baglyok szívesen tartózkodnak a lakott területeken, ahol a közlekedés zaja vagy az emberek mozgása cseppet sem zavarja őket. A hónap utolsó harmadában – kapcsolódva az országos bagolyszámlálási programhoz – ezért főleg a temetőket, templomkerteket, parkokat, a fenyőkkel vegyes utcai facsoportokat, fasorokat vizsgáltak át az egyesület munkatársai. Ellenőrizték azokat a helyeket is, ahol a korábbi években jelentősebb gyülekezőhelyeket találtak. Ezen felül lakossági bejelentéseket is kaptak, így minden eddiginél több helyről sikerült adatokat gyűjteni.

A felmérés szerint összesen 30 gyülekezőhelyet fedeztek fel, ahol a számlálás pillanatában 1039 erdei fülesbagoly tartózkodott. A felderített gyülekezőhelyek száma nyolccal haladta meg az eddigi maximumot, a baglyok száma pedig közel háromszor annyi volt, mint a korábbi csúcs. A legtöbb példányt a Kisszentmártonhoz tartozó Mailáthpusztán figyelték meg (136), de Mohácson (96), Bólyban (88) és Nagybudméron (83) is jelentős számban teleltek baglyok.

A telelőhelyeket térképre is vitték a szakemberek: