Orvoshiánnyal küzd a Dél-Dunántúl

2018. február 14. 08:44 2018. feb. 14. 08:44

Összesen 13 orvosi vagy egyetemi végzettséget igénylő egészségügyi álláshely üres a Mohácsi Kórházban, ahol belgyógyász szakorvostól a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvoson át egészen osztályvezető főorvosig és a gyógyszerészig több munkakörre is várják a jelentkezőket. A dél-dunántúli régióban Dombóvár, valamint három somogyi intézmény küzd orvoshiánnyal.

A kormány szerint egyre kevesebb orvos megy külföldre

Nemrég beszélt arról Rétvári Bence KDNP-s államtitkár, hogy egyre kevesebb orvos vándorolt külföldre, állítása szerint - amiről az MTI számolt be - 2016-ban 400-nál is kevesebben kértek külföldi munkavállaláshoz engedélyt az orvosok közül.

Ugyanakkor a Magyar Nemzet még tavaly július közepén cikkezett az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) adatai alapján arról, hogy 2016-ban 615 orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt.

A 24.hu ugyancsak az ÁEEK-re hivatkozva arról írt, hogy 2016-ban az országban 1845 üres orvosi állás volt.

A lap cikke szerint a KSH januári kimutatása arról számolt be, hogy a 37 ezer idehaza dolgozó orvos összesen 41 ezer álláshelyet tölt be - összesítésük szerint februárban 48 településen 293 orvosi munkahely volt üres.

Ezekből öt darab a dél-dunántúli régióban található, Baranya és Tolna megyékben egy-egy település kórházánál van szükség doktorokra, míg Somogyban három település is híján van orvosoknak.

Mohácson és Kaposváron 13 helyre keresnek megfelelő embert

A kozigallas.hu adatait leszűkítve hamar kiderül, Mohácson 13 orvosra (ezek közt akadnak rezidens-orvosi helyek), vagy egészségügyi egyetemi végzettségű szakemberre lenne szükség, legtöbbjüket februári és márciusi kezdéssel keresik.

A rezidens-álláshelyek:

rezidens: pszichiátria, rezidens: szülészet-nőgyógyászat; rezidens: belgyógyászat; rezidens: sebészet; rezidens: ortopédia és traumatológia; rezidens: aneszteziológia és intenzív terápia.

Rajtuk kívül a következő állásokra keresik a jelentkezőket:

belgyógyász szakorvos; belgyógyász osztályvezető főorvos; gyógyszerész; radiológus; szülész-nőgyógyász; neurológus szakorvos; aneszteziológus-intenzív szakorvos; csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos; pszichiáter.

Tolnában a Dombóvári Szent Lukács Kórházba traumatológus szakorvost keresnek, Somogyban a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban a következő 13 állásra várnak pályázókat:

aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvos; gasztroenterológus szakorvos; gyermekpszichiáter szakorvos; kardiológiai szakorvos; oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvos; patológiai szakorvos; pszichiáter szakorvos; radiológus szakorvos; sebész; szülész-nőgyógyász szakorvos; tüdőgyógyász szakorvos; urológiai szakorvos; traumatológus szakorvos.

A marcali kórházba (Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Szaplonczay Manó Integrált Kórházegység) egy belgyógyász szakorvost és egy traumatológus szakorvost keresnek. Viszont a helyi, Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz 7 pszichológust várnak.

Mosdóson ugyancsak a megyei Kaposi Mór Oktató Kórház alatt működő intézménybe egy belgyógyász, egy geriátriai, egy kardiológiai szakorvos kellene, valamint egy pszichológus.