Karácsony-Mellár fórum: újra kell egységesíteni a társadalmat

2018. február 22. 22:27 2018. feb. 22. 22:27

Fórumot tartott csütörtök este Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Mellár Tamás független jelölt Pécsen. A beszélgetésen elhangzott, a Fidesz rengeteg embert becsapott, de nem szabad magyart magyarnak ugrasztani, hanem újra egységessé kell tenni a nemzetet. A választás pedig úgy nyerhető meg a jelöltek szerint, ha minél többen mennek el szavazni.

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület meghívására tartott fórumot csütörtökön este Pécsen a Vasutas Művelődési Házban Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Mellár Tamás, a baranyai egyes választókörzet független országgyűlési képviselő-jelöltje.

Politikai kezdetek és társadalmi modellek

A fórum moderátora, dr. Szabó Gábor egyetemi docens elsőként arról kérdezte a jelölteket, mi vitte őket a politika felé.

Karácsony Gergely fölvázolta, ő már 14 éves korától foglalkozott politikával, ám az, hogy politikus legyen, az a Fidesz második kormányzása előtt jött el, mikor úgy tapasztalta, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Ekkor még az LMP-ben dolgozott, majd pár társával kivált, és megalakította a Párbeszéd pártot, mivel úgy látta, hogy együtt kell működni az ellenzékiekkel. Hozzátette, ő sosem változtatott elvein, zöldpárti gondolkodású, szociáldemokrata beállítottságú.

A miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz olyan rendszert hozott létre, amiben nem lehet érvényesülni az ellenzéki együttműködés nélkül. Úgy tartja, a társadalomnak is együttműködőnek kell lennie, mert akkor sikeres, ha szolidáris, ha kooperatív. Ezért lett a Párbeszéd, amely mindig szövetségben politizált - magyarázta Karácsony. A politikus hozzátette, büszke az MSZP-vel való pártszövetségre, mert ezzel is azt mutatják, hogy a széthúzás helyett - ami a magyar társadalmat is jellemzi - együtt kell dolgozni.

Karácsony kitért a társadalom frusztráltságára is, szerinte ezt lovagolta meg a Fidesz, ahelyett hogy a problémákra valódi válaszokat adott volna.

Mellár Tamás arról beszélt, hogy konzervatív gondolkodóként egyre inkább látta, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, és a környezetéből egyre többen kapacitálták, vállaljon aktívabb szerepet - holott lehetne egyszerű nyugdíjas egyetemi professzor is.

Másik indokként azt említette, hogy szeretné még életében elérni, hogy a gyerekeivel és majd az unokájával ne Skype-on kelljen tartani a kapcsolatot, csak át kelljen sétálnia a szomszéd utcába. Ezek voltak a döntő tényezők a jelöltté válásban.

A közgazdász professzor kitért egy kicsit az ország helyzetére, szerinte a skandináv modellt kell követni (a jelenlegi brit és amerikai bezárkózással szemben) és tudásalapú társadalmat kell építeni, amihez olyan konszenzusos oktatás kell, amit utána 15 évig nem bolygatnak.

A bizonytalanokat rá kell venni arra, hogy menjenek szavazni

A moderátor másodikként arra volt kíváncsi, hogyan kívánják megszólítani a felmérések szerinti minimum egymillió bizonytalan szavazót, illetve más, baloldalra sorolt ellenzéki pártok szavazóit.

Karácsony Gergely elmondta, egyrészről lábbal, minél több helyre becsöngetve és eljutva akarnak minél több embert elérni, másrészről pedig a közösségi médiában aktívabban akarnak fellépni, mert egyre többen onnan tájékozódnak a fideszes túlsúlyú média helyett, azt nézik, hogy az ismerősök milyen híreket osztottak meg.

A politikus szerint sok olyan téma van, amiről a Fidesz nem beszél szánt szándékkal (fiatalok elvándorlása például), de ők ezt felvállalják és kitérnek ezekre is. Hozzátette, a Fideszt úgy lehet legyőzni, ha minél többen mennek el szavazni, mert a felmérések szerint az emberek nagy többsége kormányváltást akar. A Fidesz viszont abban érdekelt, hogy csak az ő szavazói menjenek voksolni, a bizonytalanokat pedig otthon tartanák, ezen kell változtatni - magyarázta Karácsony.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette, ő azt tudja ajánlani mindenkinek, hogy az MSZP-Párbeszéd listájára, a baranyai egyes körzetben pedig Mellár Tamásra szavazzanak.

Mellár megköszönte a biztatást, de hozzátette, ha a Közös Ország Mozgalom felmérésének eredménye az lenne, hogy nem ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus a körzetben, ő kész visszalépni a jelöltségtől, mert nem az ellenzéket akarja legyőzni.

Egy következő kérdésre Karácsony Gergely elárulta, neki a világpolitikából Ferenc pápa és Bernie Sanders, magát szocialistának mondó amerikai demokrata szenátor a kedvence. Előbbitől jó pár gondolatot szokott kölcsönözni beszédeiben, mert a pápa humanizmusa, és egyes világméretű ügyek (klímaváltozás, menekültek helyzete) melletti kiállása neki példaértékű, de Bernie Sanders gondolatait is értékesnek tartja - mondta el a politikus.

Mellár Tamás, ha már a vallás szóba került, röviden kitért arra, hogy ő úgy látja, a mostani magyar kormány, hiába tartja magát kereszténynek, a legtöbb cselekedetével pont az ellenkezőjét teszi, mint amit a Bibliában lehet olvasni. A független jelölt elmondta, a Fidesz a gyűlöletkeltést tette politikája középpontjába, noha a keresztény ember tudja, nem szabad gyűlölködni. Épp ezért esett rosszul professzortársának azon nyílt levele, melyben kereszténységét kérdőjelezte meg.

Az átszavazási hajlandóság is előkerült

A fórum második felében a közönség kapott szót: volt, aki arról kérdezett, mely pártra adja voksát és miért, más arra volt kíváncsi, mi a helyzet a Jobbikkal, náluk van-e átszavazási hajlam Mellár felé, mint mondjuk az LMP esetén.

A pártra szavazás kapcsán Karácsony Gergely elmondta, ő az MSZP-Párbeszéd pártlistát ajánlja, amelyet a Liberálisok és a szociáldemokrata párt is támogat, mert ők a változás szükségességében hisznek, és nem nézik azt sem, hogy a független jelöltek esetén nincsenek töredékszavazatok. Ő is elmondta, mint Mellár Tamás, hogy nem az ellenzéket kell legyőzni, hanem a kormányt.

A Jobbik kapcsán arról beszélt a miniszterelnök-jelölt, hogy neki kissé furcsa a néppártosodás egy pár éve még EU-s zászlót égető párttól, de azt elismerte, lehetnek olyan körzetek, ahol a Jobbik az erősebb ellenzéki kihívó. Hozzátette, egy felmérés szerint a nagyvárosi környezetben a Jobbik-szavazók inkább a Fidesz felé húznak, de a kisebb településeken az ellenzéki oldal felé nyitottabbak. Ő mindezt a választók bölcsességére bízza - foglalta össze a választ.

Karácsony: még mindig a trianoni játszmákat játsszuk újra

A kérdések sorában előkerült a határon túli magyarság szavazati joga is. Erről Karácsony Gergely elmondta, szerzett jogot semmiképp sem szabad elvenni, ám a választójogban átalakítások szükségesek, mert az például eléggé diszkrimináló, hogy egy külföldön élő, de magyar lakcímmel rendelkező ember nem szavazhat levélben. Szerinte ugyanakkor ma már a biztonságos, interneten leadható szavazásnál kellene tartania az országnak.

A határon túliakra visszatérve Karácsony kifejtette, a 2004-es népszavazás nagyon nem volt jó ötlet, ebben a baloldalnak van felelőssége, de az is rossz, hogy a külhoni magyar politikai életet a magyar belpolitikába vonta be a Fidesz. Egyelőre nincs jó megoldás a határon túliak helyzetére, ők azt látták, mikor Erdélyben jártak, hogy a Fidesz eléggé leszorította és függővé tette az RMDSZ-t például.

Mellár Tamás is osztotta a vélekedést, hogy a 2004-es népszavazás sokakban okozott lelki törést, ám hozzátette, azzal, hogy Karácsonyék ellátogattak Erdélybe, azzal gesztust gyakoroltak - még ha nem is mindenki lelkendezett ezért. Azt is kijelentette, egyik félnek sem lehet érdeke, hogy magyart a magyarral szembefordítson.

Paks II.: már csak emiatt is le kellene váltani a Fideszt

A paksi atomerőmű-bővítés ügye is előkerült, erről a miniszterelnök-jelölt elmondta, már csak ezért is le kellene váltani a Fideszt, mert még jobban függővé tették az országot az oroszoktól.

Úgy vélekedett, jelenleg az unióban Magyarország Putyin trójai falova Orbánék miatt, és nem az atomenergiát kellene erőltetni, hanem a megújuló energiaforrásokat, hiszen a technológia is épp forradalmi változások előtt áll. Azt ugyanakkor hozzátette, a meglévő atomerőmű-blokkok élettartamának meghosszabbításával a jelenlegi helyzetben zöldpártiként is egyet tud érteni, de a kérdést hamar rendezni kell.

Mellár: a magyar gazdaság csak madártávlatból tűnik jónak

Elhangzott kérdésként az is, hogy milyennek látja Mellár Tamás mint közgazdász a magyar gazdaság helyzetét, erre a professzor azt válaszolta: madártávlatból jónak tűnik, ám közelebbről már nem.

Mint elmondta, jónak tűnnek a számok, ám a magyar gazdaság fejlődését az uniós források nagy tömege adja, és ha ezzel együtt nézik a számokat, akkor bizony a teljesítmény eléggé rossz, Romániáé sokkal jobb a régióból például.

A foglalkoztatottság is azzal lett kozmetikázva, hogy beleszámolták a külföldön dolgozókat és a közmunkát - vélekedett Mellár, aki szerint, ha ezeket lehántjuk, akkor már nem olyan jó az összkép, mint ahogy az államadósságnál sem.

A Fidesz sokakat becsapott

A fórum vége felé Karácsony Gergely egy kérdésre válaszul elmondta, meg kell szüntetni a társadalom széttagoltságát és szembenállását, ő, ha megválasztják, mindenki miniszterelnöke szeretne lenni, nemcsak azoké, akik rá szavaztak.

A Fidesz becsapta az embereket és megoldások helyett csak szimbólumokat adott, de ahogy Bibó István is írta, a politikában rövid ideig lehet csak hazudni, és a következő kormánynak ebben van felelőssége, hogy a becsapott embereket lecsillapítsa és megmutatja nekik, hogy ők is megbecsült polgárai a hazának - magyarázta a miniszterelnök-jelölt.

Mellár Tamás ehhez annyit fűzött hozzá, a Fidesz elhitette a választóival, hogy ők nem hibásak semmiben, minden bajt külső erők (Soros, Brüsszel, menekültek) okoztak. Ki kell alakítani egy egészséges nemzeti öntudatot, amely látja, hogy bizony sok elpuskázott lehetősége volt már. Csak őszinte szembenézéssel lehet javítani a kialakult helyzeten, és belátással, hogy ez a javulás rövid távon nehézségeket okozhat. Ha ezek megvannak, akkor az ország ugyanúgy felállhat, mint ahogy azt a finnek, a balti államok vagy épp Írország tette - vélekedett a képviselő-jelölt.