Hőtérkép: ekkora cidri lesz Baranyában

2018. február 24. 08:51 2018. feb. 24. 08:51

Rendkívüli hideg ömlik térségünkbe a hétvégén, vasárnapra virradóan olyan hideg lesz helyenként, hogy eltörik a kutya a kanyarban. Az Időkép hőtérképe szerint Baranyában is vacogunk majd rendesen.

A prognózis szerint szombaton több lesz a napsütés, de kezdetben délnyugaton még szállingózhat a hó, majd napközben egy összeáramlási zóna mentén elsősorban északon és a középső tájakon a megnövekvő felhőkből kisebb havazás, hózápor kialakulhat. Az északias szél is többfelé feltámad, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lökések is lehetnek, így a nappal is fagyos nyugati, északnyugati tájakon hófúvás is kialakulhat. Hajnalra már sokfelé -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, északon a havas, derültebb, kevésbé szeles tájakon -8, -10 fok körüli fagyra is számítani kell, napközben pedig -4 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap reggelre a kitisztuló ég okán a hajnali órákra még erőteljesebben lehűl a levegő. Az Időkép szerint a kevésbé hideg tájakon is -8, -10 fok körüli minimumokra számíthatunk, ugyanakkor a havas, derült, széltől jobban védett részeken -10 fok alá csökken a hőmérséklet, északon -14, -16 fokos hideg is lehet.

A portál hőtérképe szerint Baranya északi felén, a Mecsekben -12 fokig hűlhet a levegő, a déli határ mentén -8 fokra van kilátás:

Vasárnap napközben északon több, délen kevesebb napsütésre van kilátás, de számottevő csapadék nem várható. Délutánra a hőmérséklet már sehol sem emelkedik fagypont fölé, mindössze -2 és -8 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, nyugaton és északon lehet a leghidegebb, hőérzetünket pedig tovább rontja majd az országszerte élénk, erős északi-északkeleti szél.

Figyeljünk a fedél nélküliekre ebben a cudar időben

A pécsi Támasz Alapítvány az érkező komoly hideg miatt arra kéri a lakosságot, hogy ügyeljenek a hajléktalanokra, illetve az egyedül élőkre. Ha ilyen személyekről tudnak, jelentsék a diszpécserszolgálatnál, hogy segíthessenek. Felhívásuk szerint a hidegben a hajléktalanok és az egyedül élő emberek fokozottabban ki vannak téve a kihűlés és fagyás veszélyeinek.

Emiatt arra kérik a lakosságot, hogy ha utcán élő, vagy romos, fűtetlen házban lakó emberekről tudnak, akkor értesítsék az alapítvány diszpécserszolgálatát a +36 72/233-169, illetve a +36 20/975 23 85 telefonszámon, vagy a diszpecser@tamaszalapitvany.hu email-címen, hogy az utcai szociális munkások felkereshessék és meleg helyre szállíthassák a veszélyeztetetteket.

Erős lehűlés jön a hétvégén, ne hagyjunk a szabadban senkit

Erős lehűlésre kell készülni a hétvégén az előrejelzések szerint, emiatt a pécsi Támasz Alapítvány arra kéri a lakosságot, hogy ügyeljenek a hajléktalanokra, illetve az egyedül élőkre. Ha ilyen személyekről tudnak, jelentsék a diszpécserszolgálatnál, hogy segíthessenek. Erős lehűlést jósolt a meteorológiai szolgálat a hétvégére, az éjjeli órákban -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.