Szabó: Márki-Zayt rögtön hátba szúrja a Fidesz, ha teheti

2018. március 1. 09:28 2018. márc. 1. 09:28

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere hódmezővásárhelyi kollégájának azt üzente: senkit ne engedjen a háta mögé. Szabó 4 évig irányította a várost egy fideszes többségű önkormányzat élén. Feljelentések és támadások sorozatának volt kitéve, ám a ciklus végén keményen megbűnhődött a szinte mindenhol taroló kormánypárt.

Márki-Zay Péter hangos sikert aratott vasárnap a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson. Abban a pillanatban megkezdődött az üzengetés és a találgatás, hogy miként tud majd dolgozni a fideszes többségű önkormányzat élén. Volt, aki másfél évnyi háborúról beszélt, később együttműködést ígért a helyi Fidesz.

A helyzet a régióban sem ismeretlen. Szabó Loránd az előző ciklusban úgy látta el a polgármesteri teendőket, hogy a 2010-es választásokon a Fidesz mind a 8 városi körzetet megnyerte, az MSZP-nek 2, a Jobbiknak 1 listás képviselője volt a testületben. Arról, hogy mennyire nem volt egyszerű a függetlenként induló, de nyíltan baloldali érzelmű polgármester munkája, 2013-ban a Népszavának adott interjút.

- A Fidesz már a legelején elrontotta a taktikát azzal, hogy nem tudták eldönteni, hogy álljanak ehhez a helyzethez – mondta el lapunknak Szabó Loránd. – Páran együttműködtek volna, de a többség elutasította a helyzetet. Aztán ennél ordítóbb hibákat is elkövettek.

Szabó Loránd elmondta: számos pályázati lehetőségről csúszott le Dombóvár csak azért, mert a fideszes többség nem akarta, hogy a fejlesztések az ő polgármesterségéhez kötődjenek. Felújítások, munkahelyteremtő beruházások maradtak el, a város lecsúszott a teljes közvilágítás ingyenes fejlesztéséről is. A polgármester hozzátette: ezt tetézték azzal, hogy aki csak kicsit is szimpatizált vele, annak azonnal nekimentek. Őt pedig tűzzel-vassal támadták, egymást érték a jogi eljárások, perek.

- Fájó volt látni, hogy mennyi lehetőség ment el a város mellett – mondta Szabó. – A ciklus végére a Fidesz helyben teljesen leszalámizta magát. Folyamatosan „lóriztak”, a várossal nem foglalkoztak, nem volt jövőképük. A 2014-es kampányban ez csak fokozódott, program nem volt, csak gyűlöletkeltés. Éppen úgy, mint most Hódmezővásárhelyen.

A vége az lett, hogy a választók keményen megbüntették a Fideszt: 2014-ben a polgármesteri címet és mind a 8 körzetet elvitte Szabó Loránd és az általa vezetett civil szervezet.

Szabó szerint Hódmezővásárhelyen most tapogatózik a Fidesz, utoljára nagy hanggal bejelentették, hogy beállnak Márki-Zay mögé.

- Őszintén szólva én ebben nem hiszek, Dombóváron is rengeteg koholt váddal támadott a jobboldal – mondta Szabó Loránd. - Ha adódik alkalom, azonnal hátba szúrják Márki-Zay Pétert. Csak azt tudom tanácsolni neki: soha senkit ne engedjen a háta mögé.