Lipics Zsolt színművész Jászai Mari-díjat kapott

2018. március 13. 13:35 2018. márc. 13. 13:35

Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze március 13-án Jászai Mari-díjat vehetett át Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztertől Budapesten.

A március 15-ei ünnep alkalmából adott át a pesti Vigadóban állami művészeti és szakmai díjakat Balog Zoltán miniszter március 13-án. A miniszter összesen 84 alkotót díjazott, tizenkilenc kategóriában - olvasható az MTI hírében.

Balog Zoltán kiemelte: 1848 elismerése és tapasztalata az volt, hogy a nemzet közösség. Mint mondta, március 15-én újjászületett a magyar nemzet, a sorsközösségből és kulturális közösségből politikai közösség lett, önmaguk sorsát alakító, azért kiálló szabad embereké. Úgy vélte, 1848-49 egyszerre örökség, amelyet tovább kell adnunk, munka, amelyet el kell végeznünk és lehetőség, amellyel élhetünk.

"Mi most önöknek, a díjazottaknak köszönjük azt, amivel elgondolkodtatják, felemelik, megnevettetik az embereket, és hozzásegítenek minket ahhoz, hogy szebb, teljesebb életet élhessünk" - mondta a miniszter.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában nyolc alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhárman érdemes művész elismerést, hárman pedig Babérkoszorú díjban részesültek. Balog Zoltán emellett nyolc-nyolc művésznek Jászai Mari- és József Attila-díjat, hétnek Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla- és Martin György-díjban négyen, Bánffy Miklós- és Harangozó Gyula-díjban hárman, Balogh Rudolf- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.

Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg, akárcsak a Máté Péter-díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda.

Pécsi színészt is díjaztak

Pécsről Lipics Zsolt színművész, a Pécsi Nemzeti Színház művésze kapott Jászai Mari-díjat.

Pécsi Nemzeti Színház

LIPICS ZSOLT színművész Jászai Mari-díjat vehetett át. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő színművészeti, színészi tevékenységének elismeréseként Jászai Mari-díjjal tüntette ki...

Mint a teátrum oldalán megjelent közleményben olvasható, "Lipics Zsolt a nézők kedvenceként számtalan szerepet játszott a Pécsi Nemzeti Színház színpadán.

A legutóbbi évadokban láthatták A padlás Témüllerének szerepében, A dzsungel könyve Csiljeként, de ő alakította a Játszd újra, Sam! különc főhősét is. Jelenleg a Meseautó és a Boeing, Boeing című vígjátékokban áll színpadra."

(Címlapi kép: Facebook/Pécsi Nemzeti Színház)