Pávától vagy Hoppáltól tanulhatta Kósa Lajos a menekülést?

2018. március 20. 08:26 2018. márc. 20. 08:26

Bár erős a mezőny, ha mostanság a sajtó kérdései elől menekülő politikusok kategóriáját nézzük, hétfőn olyat nyomott Kósa Lajos, amit nehéz lesz überelni. A kupakok ura akkorát ment, hogy a riportert kicselező Bánki Erik, a médiamunkásról elképesztő színészi teljesítménnyel leforduló Hoppál Péter, vagy éppen a kérdések elől pár rekedtes szófoszlány kíséretében iszkoló Páva Zsolt is megirigyelheti a teljesítményét.

Új sportágat gyakorolnak honatyáink egy-két éve, mely nem más, mint az újságírók elől való menekülés. Ennek a műfajnak olyan jeles képviselői vannak régiós szinten, mint Bánki Erik, akit anno a 444.hu újságírója kérdezett elfelejtett cégéről és 55 millió forintról. Bánki pár magyarázkodó mondat után simán faképnél hagyta a médiamunkást, aki még hosszasan próbált vele beszélgetni, de a fideszes politikus nem igazán állt meg.

Aztán Hoppál Péter is kipróbálta magát a sportágban. Őt 2017-ben, az őcsényi lincshangulat kapcsán szerették volna szóra bírni a parlamenti folyosón, de pár szó után benyomta a "upsz, nagyon fontos dolog jutott eszembe, és az pont a másik irányban van" testbeszéddel kísért manővert:

Páva Zsolt idén januárban csatlakozott a látványosan menekülő fideszes politikusok válogatottjához.

A 7,5 milliárdos költségvetési hiányt összehozó, majd az állami mentőövért cserébe a Kodály Központot elzálogosító pécsi önkormányzat fejét a város közvilágítását felújító Eliost érintő OLAF-jelentés kapcsán kérdezte a HVG munkatársa. Arra volt kíváncsi, lesz-e pénze Pécsnek, ha az Európai Bizottság úgy dönt, vissza kell fizetni a támogatási összeget.

A Pécset 2009 óta irányító polgármester azonban csak hebegett-habogott, „majd átmegyünk a hídon, ha odaérünk a hídhoz” bölcsességgel lopta a métereket, mert miközben próbálta szóra bírni az ország egyik legnívósabb sajtóorgánumának képviselője, annyit nem tett, hogy megállt vagy odafordult volna hozzá. Értjük, na, kínos ez, az embert faggatják, és a közpénzből fizetett polgármester nem fog megállni holmi kérdésekért.

Most azonban Kósa Lajos bemutatta a politikusmenekülés non plus ultráját. A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztert március 19-én próbálta szóra bírni a 444.hu és az N1 TV, hogy mondja már el, mi is van azzal az 1300 milliárd forintos örökséggel/átveréssel, amibe szegény állítólag csak úgy véletlenül belekóricált.

Mit tett Kósa Lajos? Bedobott egy Bánki-cselt? Bejátszotta a Hoppál-féle lefordulást? Páva Zsolt "majd átmegyünk a hídon"-védelméhez nyúlt? Egyiket sem.

[hl] Kósa Lajos öt percen keresztül iszkolt a kérdéseket feltevő újságírók elől, közben szinte annyit sem mondott, hogy kupak.[/hl]

A teljesítménye megsüvegelendő, ugyanakkor büszkeség tölti el a szívünket, hogy legalább három baranyai politikus már előbb tapodta a menekülések ösvényeit, mint ő. Volt honnan merítenie, na.