Lemondásra szólította fel a fideszes képviselőt a független polgármester

2018. március 23. 15:49 2018. márc. 23. 15:49


Lezárult az évek óta húzódó ügy, amelyben egy dombóvári fideszes képviselőhöz köthető cég milliókat akasztott volna le a város saját hivataláról és intézményéről. A cég bukta a persorozatot, a város polgármestere mandátuma visszaadására szólította fel a képviselőt.

Az évek óta húzódó ügyben Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere pénteken tartott sajtótájékoztatót.

Szabó felelevenítette: a Tóth Zoltán fideszes önkormányzati képviselőhöz köthető biko Kft., amíg a jobboldali párt volt hatalmon a városban, évekig szállította a városházának és a városi hivataloknak, intézményeknek a papír-írószert, vegyi árut. Az évek alatt összesen mintegy 60 millió forintnyi kifizetés történt, így Szabó szerint Tóth az évek alatt ebből busásan részesedett, gazdagodott.

Miután a fideszes képviselő szerint több kifizetés késve történt meg, a biko úgynevezett behajtási költségátalányt követelt az önkormányzati hivataltól és az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezettől, amely gyermekétkeztetést és szociális ellátást végez a városban. A polgármester elmondta: Tóth úgy ítélte meg, hogy joga van a cégének évekre visszamenően 3.113.630 forintot követelni.

Először a városi hivatal ügye jutott el a bírósági szakig, egy évvel ezelőtt a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék nagyobbrészt az önkormányzati hivatalt hozta ki pernyertesnek. Később a Dombóvári Járásbíróság már az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet és a biko közötti perben hozott elsőfokú ítéletet. A bíróság teljesen megalapozatlannak ítélte a Tóth Zoltán-féle cég követelését. A társaság egyebek mellett havonta nem egy, hanem több számlát állított ki, annak ellenére, hogy a szerződést ilyen irányban nem módosították. A biko keresetét bizonyítottság hiányában teljes mértékben elutasította a bíróság, a céget terheli a 200 ezer forintos perköltség is. Ezt az ítéletet hagyta jóvá a minap a Szekszárdi Törvényszék, további 100 ezer forintos perköltséget róva a Tóth-féle cégre.

- Tóth Zoltán sötét terve ismét megbukott, sokadszor sikerült megvédenünk a dombóváriak pénzét – mondta Szabó Loránd. - Az önkormányzat képviselője arra készült, hogy a gyermekétkeztetésre szánt több mint 3 millió forintot megpróbálja elorozni úgy, hogy semmilyen jogalapja nem volt.

A polgármester szerint felfoghatatlan, milyen lelkületre vall az ilyesfajta haszonszerzés kísérlete. A több mint 3 millió hiányzó forint azt is jelenthette volna, hogy a városban élő gyermekek egy évig nem kapnak levest vagy desszertet az ebédjükhöz. Hozzátette azt is: tudott, hogy Tóth Zoltán Potápi Árpád parlamenti képviselő egyik fő embere a városban. Potápi a polgármester szerint rendszeresen viszi abba az étterembe politikai rendezvényeit, ahol Tóth Zoltán az üzemeltető, legutóbb egy Polgári este nevű rendezvénysorozatra. A polgármester szerint kétséges, hogy az lenne a polgári attitűd, hogy elveszik a gyerekek étkeztetésére szánt pénzt.

- Tóth Zoltánnak be kell fejeznie közéleti szereplését – jelentette ki Szabó Loránd. - Ebből a rendkívül súlyos ügyből fakadóan Tóth Zoltánnak vissza kell adnia képviselői mandátumát. Gondolja végig: ez a stigma végig a Fideszre fog égni, az önkormányzati választásokat is befolyásolhatja. Remélem, hogy ez már a következő testületi ülésen bekövetkezik.

A polgármester úgy tudja: a perköltséget, amelyet a Tóth Zoltán-féle cégnek kell állnia, még nem fizette ki a cég a városi intézménynek, erre hétfőig adott haladékot a jobboldali képviselőnek.

Szabó Loránd szerint ez az ügy is segít eldönteni helyben, hogy kire bízzák a választók az ország jövőjét. A Fideszhez lassan mást nem lehet kapcsolni, mint botrányt, csalást, korrupciót, lopásokat – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű mutatvány, mint a biko-ügy semmi másra nem vall, mint zsiványlelkűségre.