"Ha most nem sikerült békés úton leváltani a Fideszt, nagyon szomorú jövő elé nézünk mindannyian"

2018. április 4. 18:05 2018. ápr. 4. 18:05

Minél nagyobb részvételi arány kell a választás ellenzéki megnyeréséhez, ezt vázolta fel pécsi sajtótájékoztatóján Mellár Tamás független jelölt és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. Utóbbi szerint a kormányváltás után egy újabb rendszerváltozásra is szükség van, ami az előző hibáit javítja ki.

Sajtótájékoztatót tartott Pécsen szerda délután Mellár Tamás független jelölt és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely február végén megválasztott független polgármestere.

Márki-Zay elmondta, az összefogást propagáló szervezetek már kedden kiadták közös nyilatkozatukat, hogy egy-egy egyéni képviselőjelölti körzetben kik számítanak esélyes ellenzéki jelöltnek - már mind a 106 körzetben van ilyen.

A polgármester hozzátette, a pártok részéről várt összefogás és együttműködés még késlekedik, de a civil szervezetek már összehangolták a listáikat, így mindenkit arra buzdítanak, hogy vegyen részt az április 8-ai választáson, mert ha a részvétel eléri és meghaladja a 70 százalékot, akkor nagyon komoly esélye van a rendszerváltásnak. Ez kell a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontásához, helyre kell állítani a jogállamot, a piacgazdaságot és az uniós elkötelezettséget.

Márki-Zay kitért arra, hogy a német nemzetiségi listáról is számos embernek le kellene iratkoznia, hogy az ott induló, bevallottan fideszes jelölt ne tudjon megszerezni egy mandátumot. Ezt ő, mint német származású magyar ajánlja mindenkinek, péntekig van lehetőség leiratkozni.

A független polgármester azt javasolta, hogy minél többen menjenek el szavazni, és ott mindenki a szívének kedves pártra szavazzon a listán, egyéniben pedig a leginkább erős ellenzéki jelöltre voksoljanak. Pécsen ilyen Mellár Tamás - tette hozzá.

Egy újságírói kérdésre válaszul Márki-Zay Péter elmondta, az esélyes jelöltekről listát közlő szervezetek egy része azért is tüntette fel a Jobbik jelöltjeit is a közös listán, mert a győzteskompenzáció után járó töredékszavazatok is fontosak. Ezért is kellenek erős ellenzéki jelöltek, hogy ezekből a töredékszavazatokból ne tudjon sokat vinni egy estleges fideszes győzelem az adott körzetben.

A független polgármester hozzátette, már 2014-ben is voltak helyi szinten koordinációk jobb- és baloldal között, most is ez, a közös érdek fontos, hogy lebontsák a Fidesz rendszerét, és megszűnjön a korrupció és a megfélemlítés.

Másik újságírói kérdésre Márki-Zay elmondta, egy koalíciós kormánynál az is fontos, hogy mely ellenzéki pártok állhatnak össze esetleg a Fidesszel, ha az eredmények ezt hozzák ki (ez 50 százalék alatti Fidesz-aránynál jöhet össze). A polgármester hozzátette, nem tudja elképzelni a mostani ellenzéki pártoktól, hogy összeálljanak a Fidesszel.

Még nem kapott felkérést, hogy egy szakértői kormány miniszterelnök-jelöltje legyen, de ezt el is utasítaná, mert szerinte nála sokkal rátermettebb emberek is vannak. Ő Mellár Tamást vagy Bod Péter Ákost tudná javasolni - magyarázta.

Mellár Tamás elmondta, ha a Fidesznek nem lesz 50 százaléka, akkor eléggé biztosra vehető, hogy az ellenzéki pártok alakíthatnak koalíciós kormányt, és ott elsősorban pártfüggetlen minisztereket javasolhatnak majd. Ennek a kormánynak kötött mandátumúnak kellene lennie, feladatban és időben - tette hozzá.

A független jelölt kitért arra, hogy mire is van szükség ahhoz, hogy Magyarország visszakerüljön a történelem fő sodrába. elsőként meg kell akadályozni, hogy a Fidesz továbbra is hatalomban maradjon, mert egyre inkább a nyílt diktatúra kiépítése felé halad.

A második lépés a demokratikus működés alapelveinek visszaállítása, ezt tudná elindítani a koalíciós kormány egy-két év alatt. A harmadik lépés pedig az, hogy ezt a folyamatot megszilárdítsák, ez a koalíciós kormány utáni választást követő új kormány feladata lenne - magyarázta Mellár.

- Ha most nem sikerült békés úton leváltani a Fideszt, akkor nagyon szomorú jövő elé nézünk mindannyian - tette hozzá Mellár.

Márki-Zay is osztotta Mellár elképzelését a koalíciós kormányról, valamint az azt követő új választásról, ahol már a bűnözőktől és bűntől megtisztított Fidesz és KDNP is elindulhatna - sorolta.

A polgármester egy kérdésre válaszul elmondta, fontos pont az elszámoltatás, de ehhez rendszerváltás kell, mert 1990-ben ez sok tekintetben elmaradt. Márki-Zay szerint a pártfinanszírozás, a privatizáció, a médiapiaci helyzet, Polt Péter szerepe, az ügynökakták, a magánosított nemzeti vagyon ilyen témák, ezekre kell radikális és azonnali választ adni.

Mellár Tamás hozzátette, mindezt természetesen és szigorúan törvényes keretek közt kell végrehajtani. Példaként említette, hogy a nemzeti intézmények vezetőinek kinevezését is egyharmad-egyharmad arányban kell megváltoztatni (kormánypárt, ellenzéki pártok és szakmai szervezetek voksai alapján lehetne kinevezni egy intézményvezetőt), így lehetne az Állami Számvevőszéket, a Magyar nemzeti Bankot, a médiahatóságot és még több más szervezetet megtisztítani. Emellett fel kell állítani egy korrupcióellenes ügyészséget is nemzetközi segítséggel, ezzel lehet a jogállami rendszert és a demokráciát helyreállítani és újra kiépíteni az erős piacgazdaságot és erős uniós kapcsolatokkal - sorolta.

- Csak azért bízok az ellenzéki pártokban, mert azok nem bíznak egymásban - magyarázta a sajtótájékoztató végén Márki-Zay Péter, aki szerint ez jelenti a garanciát a fékek és ellensúlyok rendszerének újraépítésében, ezáltal van garantálva a függetlenség.