Nyugdíjasoknak adna munkát a pécsi hőerőmű

2018. április 4. 21:16 2018. ápr. 4. 21:16

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Hőerőmű Zrt. és a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, melynek értelmében nyugdíjasokat is szívesen látnának a jövőben a hosszabb ideje betöltetlen pozíciókban.

Együttműködési megállapodást kötött egymással 2018. március 26-án a Pannon Hőerőmű Zrt. és a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. A keretszerződés értelmében a pécsi erőművet üzemeltető társaság egyes, hosszú ideje betöltetlen álláshelyeken a jövőben nyugdíjasokat is szívesen foglalkoztatna, a nyugdíjaskorú munkavállalók közvetítésében pedig a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet működne közre.

„A megállapodás minden fél számára kölcsönösen előnyös. Az együttműködés révén társaságunk elsősorban egyes hiányszakmákban, illetve átmeneti munkaerőhiány esetén kíván rugalmas munkalehetőséget kínálni olyan nyugdíjas szakembereknek, akik még szívesen visszatérnének a munkaerőpiacra” – fogalmazott Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezető kifejtette: egyes műszaki, illetve vasúti szakdolgozói munkakörökben nagyon nehéz új munkatársakat találni. Ennek a problémának a megoldásában segíthet a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, illetve a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel tervezett együttműködés. Így például a Pannon Hőerőmű elektrikus, pneumatikus gépkezelő, mozdonyvezető és vasúti tolatásvezető munkakörökben is szívesen foglalkoztatna nyugdíjas munkavállalókat.

A konstrukció leginkább a diákszövetkezetek működéséhez hasonlít. Így a nyugdíjas munkavállalók a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel állnak majd közvetlenül szerződéses kapcsolatban, a pécsi székhelyű szövetkezet fogja őket foglalkoztatni, és igény szerint kiközvetíteni a Pannon Hőerőmű Zrt.-hez, a társaság igényei, illetve a felek között megkötött megállapodás feltételeinek megfelelően.

„A konstrukció előnyös a hozzánk forduló nyugdíjasoknak is. Ugyanis az együttműködés révén speciális szaktudást igénylő munkakörökben tudunk majd foglalkoztatási lehetőséget kínálni azoknak a tagjainknak, akik nyugdíjas éveik alatt is aktívak kívánnak maradni és a nyugdíj mellett is szívesen dolgoznának tovább, akár részmunkaidőben is” – hangsúlyozta Erb József, a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvény 2017. július 1-jétől lépett hatályba, lehetőséget nyújtva a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozására. A nyugdíjas szövetkezetek célja, hogy a még aktív, időskorú tagjai számára foglalkoztatást, munkalehetőséget biztosítson nyugellátásuk változatlan folyósítása mellett. Szintén fontos cél, hogy a szövetkezetek tagjai átadhassák tudásukat, szakmai és élettapasztalatukat a fiatalabb generációknak.