Buszközlekedés: három évig tartott a megvilágosodás

2018. április 18. 16:02 2018. ápr. 18. 16:02

Elképesztő, hihetetlen, döbbenetes: hatékonyabb lesz a közlekedésszervezés, ha kikapcsolják belőle a kivéreztetett Biokomot és a Tüke Busz szolgáltat. Még jó, hogy három éve éppen az ellenkezőjéről mondta ugyanezt a fideszes városvezetés és a nagytudású szakembereik.

Biztosan emlékeznek még: három éve a világon nem volt jobb ötlet, mint (holtversenyben) a soron következő almás telefon és szétdarabolni a pécsi buszos céget, az egyik részét a Biokomba integrálni és a komplett helyi közlekedést az egyik városi cégen keresztül megrendelni a másik városi cégtől.

Eljátszotta a város a gazdasági önállóságát, egy vasat sem lehet már elkölteni az Állami Számvevőszék hozzájárulása nélkül, és lám, csoda történt. Nem fújnak már a fényes szelek a három éve hihetetlen találmányként tálalt Mobilitási központ körül. Nagyon mázasan ír erről a csütörtöki közgyűlés előterjesztése.

„... a helyi közösségi közlekedés működtetése elért a közösségi közlekedésre rendelkezésre álló források felhasználásának arra a hatékonysági szintjére, ahonnan a továbbiakban sem a BIOKOM Nonprofit Kft., sem a Tüke Busz Zrt. saját erőből további jelentős hatékonyság javulást már nem tud elérni. Újabb előrelépés a feladatellátás tekintetében az ellátásért is felelős tulajdonos Önkormányzat hatáskörébe tartozó döntések meghozatala és az ellátási folyamatok tulajdonosi újragondolása esetében lehetséges.”

Ha a Halálcsillag teljesítési jelentésében írnak ilyen szépeket, Darth Vader könnye is kicsordul, de ezzel még nincs vége:

„A költségek tekintetében mutatkozó kitettség azonban a működés szempontjából a két társaság jelentős mértékű egymásra utaltságát is magában hordozza, mely olyan alapvető gazdálkodási folyamatok nehézkesebbé válásában is megmutatkozik, mint a beszámoló és az üzleti terv készítés. Ezen egymásra utaltság feloldásával a működési hatékonyság növelhető lenne.”

Ugye, rémlik már, hogy merre halad a Tüke Busz és a Biokom románcából szőtt romantikus regény?

„További hatékonyság-növekedést, valamint költségmegtakarítást jelenthetne a jelenlegi pénzforgalmi folyamatok újragondolása és egyszerűsítése. A jelenlegi, a BIOKOM Nonprofit Kft. közbeékelődésével fennálló kétcsatornás finanszírozási rendszer helyett célszerű lehet az ellátásért felelős Önkormányzat és a szolgáltató Tüke Busz Zrt. közötti közvetlen, egycsatornás finanszírozás kialakítása, mellyel adminisztrációs idő és bankköltség takarítható meg, továbbá biztosítható az Önkormányzatnak a közösségi közlekedés ellátására történő közvetlen rálátása és a mennyiségi és minőségi keretfeltétel-rendszer vonatkozásában az azonnali beavatkozás lehetősége.”

Bizony, itt elmarad a boldog végkifejlet, hőseink bár egymásra találtak, de a romantika és az érzelmek felett ocsmány diadalt ül a pörköltszafttól csöpögő bajuszú hatékonyság.

Egyetlen egy valamit nem ért már csak az egyszeri zsurnaliszta. Hogy amikor három éve minden józan figyelmeztetés és szakmai tiltakozás ellenére beékelték a buszos cég és a város közé a Biokomot, ugyan mi a fészkes rücskös bakancsos lófene mutatott az ellenkező irányba? Mert azt azért nehéz elhinni, hogy egy pénzügyi Trisztán és Izolda lebegett a városvezetés szeme előtt.

Vagy máshonnan nézve: mikor áll már ki a város fideszes vezetése és vallja be töredelmesen, hogy a rezsicsökkentés és a szolgáltatások államosítása hazavágta a városi cégeket, ide értve a Biokomot is, ami évekig finanszírozott egy csomó veszteséges ágazatot az önkormányzat helyett? Vége a választásoknak, lekettyent a kétharmad, mi a vihar vesztenivalójuk maradt még?