30 fokot és zivatarokat kapunk, veszélyjelzés Baranyában

2018. április 26. 17:44 2018. ápr. 26. 17:44

A csütörtöki hidegfront miatti félresiklás péntekre elmúlik, a négynapos hosszú hétvégére ismét nyárias melegre és sok napsütésre lehet számítani. Féltávnál, vasárnap azonban megjönnek a zivatarok, emiatt Baranyára és Tolnára is már most figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken eleinte erősen felhős vagy borult idő várható, szórványosan esővel, záporral - írja legfrissebb prognózisában az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint április 27-én a hajnali órákra mindenütt megszűnik a csapadék, a legtöbb helyen jelentősen csökken a felhőzet. Az északnyugati, északi szél mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben és a szélvédett északnyugati tájakon lehet a hidegebb.

A több-kevesebb fátyol- és gomolyfelhő mellett alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben és a szélvédett északnyugati tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.

Szombaton a szakemberek szerint több órára kisüt nap, délután, este lehet több gomolyfelhő, és akkor helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül, szélerősödésre csak zivatar környezetében számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 között alakul, az ország északkeleti harmadán lesz a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható.

Vasárnap sem lesz ritkaság a napsütés, viszont délután erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Az előrejelzés szerint szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, nagyobb számban a délutáni, esti órákban lehet égzengés. A déli, délkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik, zivatar környezetében a szél viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között valószínű.

Vasárnapra egyébként már most figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható intenzívebb zivatarok miatt, mely szerint Baranyát és Tolnát is elkaphatja egy-egy izmosabb zuhé: