Mégsem – vagy még nem - darálta be a hatalom Wintermanst

2018. május 10. 15:38 2018. máj. 10. 15:38

Bár fel volt rá készülve, sem az alföldis plakáthekkelés, sem az ártalmatlanított propagandalapok városháza elé szórása miatt nem indult eljárás az anyák napi pécsi demonstráció szervezője ellen. A demonstráció után szervezett gyűjtésre viszont annyi pénz jött össze, hogy már a következő költsége is megvan. Szerveződik is, de konkrétum még nincs.

Mint ismert, egy évtizedek óta Pécsett élő holland férfi, Simon Wintermans volt a május 6-ai pécsi Széchenyi téri demonstráció szervezője.

Alapvetően sikeresnek ítélte az ütős performansszal záruló eseményt, mint mondta, ahhoz képest, hogy anyák napja volt, egész szépen összejöttek a téren. Ugyanakkor vitába szállt cikkünkkel, szerinte ugyanis egy igazán nagy pofonhoz kellett volna még 5-10 ezer pécsi a város főterére.

Nem kapott még ilyen pofont a pécsi lakájmédia

Kukákból öntötték a festékkel „ártalmatlanított" Pécsi Híreket a városháza ajtaja elé a vasárnap esti demonstráció zárásaként. Nagyot ment a sok pécsinél magyarabb holland, van min gondolkodni a polgármesteri hivatal kapujának túloldalán. Simon Wintermans pár barátjával Köszöntjük Pécsett, a kultúra városában táblákat hekkelt meg Alföldi Róbert-fejekkel - ez volt a közvetlen előzménye az anyák napja estéjére meghirdetett pécsi demonstráció.

Már a demonstráción is felvetette, hogy könnyen egy másik főtéri intézményben, a bíróságon találhatja magát. Elsősorban emiatt is kerestük, de mint mondta: sem a plakáthekkelés, sem a vörös festékkel ártalmatlanított Pécsi hírekes performansz miatt nem került a hatóságok látókörébe.

Aki lemaradt a tüntetésről, azt itt, a demonstrációról készült élő videónkban nézheti vissza az egészet:

Pécsi STOP.hu

A Facebookon élő videóban közvetítettük a vasárnapi pécsi demonstrációt. Ha lemaradt róla, ebben a cikkünkben, vagy a Facebookon, az idővonalon visszakeresve megnézheti:

A szervező felajánlásokat gyűjtött a megmozdulásra, ez remekül sikerült. Mintegy 180 ezer forint gyűlt össze. Ebből nagyjából 60 ezer forint volt a május 6-i akció költsége – a hangosítást egy magát megnevezni nem kívánó szponzor fizette. A fennmaradó pénzből így mintegy 60 ezer forintot a Szabad Pécsnek ajánlanak fel, a másik 60 ezerből pedig nagyjából ki is jön a következő tüntetés.

Hogy ez pontosan mikor lesz és milyen tematikájú, egyelőre nem tudni, de a háttérben már folyik a szervezőmunka.