A BAT is jól járt a trafikellátás monopóliumával

2018. május 29. 08:53 2018. máj. 29. 08:53

Egyetlen cég jogosult arra az országban, hogy dohányáruval lássa el a trafikokat. A vállalkozásban a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. is érdekelt, szép osztalékot kaptak tavaly és idén.

A 24.hu cikke szerint az Országos Dohányboltellátó Kft. anno a trafiktörvény bevezetésekor nyilvános pályázat nélkül kapta meg a lehetőséget arra, hogy egyedüliként lássa el az ország trafikjait dohányáruval.

A monopóliummal bíró cégnél jól fut a szekér a lap szerint a 2015-ben alakított vállalkozás "2016-ban csaknem 3,3 milliárd, tavaly 3,6 milliárd forint nyereséget mutatott ki. Árbevételét eközben 25 milliárddal, 543 milliárd forintra növelte."

A tavalyi nyereségből idén már kivettek 2 milliárd forintot, de a cég taggyűlésének döntése érdekében 2018-ban összesen 3,43 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosoknak.

A cég mögött többségi tulajdonosként a Tabán Trafik Zrt. áll, amely Sánta János érdekeltségébe tartozik (a Continental Dohányipari Zrt. és a Ventas Coffee Hungary Kft. mellett). Sánta Lázár János jó barátja, és anno a hírek szerint az ő számítógépén született meg a trafiktörvény. (Sánta szerint csak véleményezte a készülő törvényt, azért került a fájlra az ő "digitális lábnyoma" is.)

Az Országos Dohányellátó kisebbségi tulajdonosa a törzsbetétek 49 százalékos tulajdonrészével rendelkező BAT Pécsi Dohánygyár Kft. - olvasható a 24.hu cikkében.

A lap szerint tavaly is volt osztalékkifizetés, akkor 2,52 milliárdot osztottak ki a tulajdonosok közt, vagyis két év alatt közel 6 milliárd forintot dobtak szét a dohányáru-ellátást monopolizáló érdekeltek közt.

"Az Országos Dohányboltellátó tavaly átlagosan 722 embert foglalkoztatott és 2,6 milliárd volt a bérköltsége.

Kiadásai között eltörpül a koncessziós díj, amely 2017-re 200 millió forint, az előző évben 148 millió forint volt.

Ennél többet, 210 millió forintot fordított a cég látvány-csapatsport támogatására (tao), és a mérlegben található levezetés szerint az adókedvezmény igénybevétele után 127 millió forint adót fizettek be a büdzsébe" - olvasható a cikkben.