Duplájára emelné a bölcsődei ellátás díját a pécsi önkormányzat

2018. június 16. 15:30 2018. jún. 16. 15:30

Indokolatlanul alacsonynak vélik a bölcsődei ellátás napi térítési díját, ezért a következő pécsi közgyűlésen 92 százalékkal emelnék meg azt. A drágítás miatti többletbevétellel az ezzel foglalkozó előterjesztés szerint csökkenteni lehetne az ellátásra fordított önkormányzati támogatás összegét.

A fentiekről a június 21-i pécsi közgyűlés dönthet. Az előterjesztés - melyet Páva Zsolt jegyez - szerint a Kisgyermek Szociális Intézmények (röviden: KSZI) igazgatója azzal a kéréssel fordult a testülethez, hogy a város önkormányzata által fenntartott intézményekben biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló önkormányzati rendeletetben foglalt bölcsődei ellátás bruttó 250 Ft/fő/nap térítési díján emeljenek, mivel az indokolatlanul alacsony.

A javaslat szerint a napi bruttó 250 forintot napi bruttó 480 forintra kellene emelni, az erre történő rábólintást kéri a KSZI vezetője a közgyűléstől. A dokumentum szerint a többletbevétellel az intézmény csökkentené az ellátásra fordított önkormányzati támogatás összegét.

Az előterjesztés kitér rá, hpgy a díj emelésére az elmúlt években egy alkalommal sem került sor, a jelenlegi 2018. április 01-jétől hatályos térítési díj rendelet is a 250 Ft/fő/hó gondozási díjat tartalmazza.

A dokumentum szerint a rászoruló gyermekeket nem érinti az emelés, mivel utánuk nem kell fizetni gondozási díjat.

A rendelettervezetet a Jogi és Ügyrendi Bizottság június 19-én, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, valamint a Népjóléti és Sport Bizottság június 20-án tárgyalja. Amennyiben egyik grémium előtt sem botlik meg az ötlet, a csütörtöki közgyűlés mondhatja rá az áment az emelésre.