Ennyi volt: kiárusíthatják Páváék az EKF-vagyont

2018. június 18. 13:19 2018. jún. 18. 13:19

10-ről 5 évre csökken csütörtökön az EKF-kulcsprojektek fenntartási időszaka, 2019 májusától a Zsolnay Negyed, a Tudásközpont vagy akár a Kodály Központ eladósorba kerülhet. Az egyik épületegyüttesnek máris megvan a vevője: a jóságos állam bácsi, tudják, aki olyan nagyvonalúan kisegítette Pécset az anyagi nehézségekből. A pofánk leszakad.

Jó magaviseletért felezik a fenntartást

Megdöbbentő előterjesztést tárgyal csütörtökön a pécsi közgyűlés. Az EKF kulcsprojektekről van szó, nem is akármiért:

„Az önkormányzat felkérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. egyeztetéseket folytatott le a Nemzetgazdasági Minisztériummal, melynek eredményeként a Minisztérium 2017. decemberében elsőként a Zsolnay Kulturális Negyed projekt fenntartási időszakának 10 évről 5 évre történő csökkentéséhez járult hozzá.”

Ez nem minden:

„... a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. kezdeményezte a többi EKF projekt 10 éves fenntartási időszakának szintén 5 évre történő módosítását. A minisztérium 2018. március 29-én újabb engedélyt adott ki, melynek birtokában valamennyi EFK projekt fenntartási időszaka 5 évre csökkenthető.”

A szóban forgó projektek a következők: a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Közterek és parkok újjáélesztése I. és II. üteme, a Zsolnay Kulturális Negyed, valamint a Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció.

Minden eladó!

Ám hogy mire megy ki a játék, az csak az előterjesztés egyik mellékletéből derül ki. A csökkentet fenntartási kötelezettség 2019 május 20-ig tart, és, most tessék kapaszkodni, utána

[size="28"]eladhatja a város akár az összes EKF-beruházás eredményét![/size]

Hogy ez mennyire így van, arról szintén a mellékletet képező, a Nemzetgazdasági Minisztérium egy munkatársa Páva Zsoltnak írt levele árulkodik. A jelek szerint ugyanis a Zsolnay Negyedhez tartozó Egyetemi Negyed épületállományát a város máris eladná, mégpedig a nemzeti vagyonkezelőnek. Sürgős lehet, mert a levélből kiderül, hogy a nemzeti vagyonkezelő részéről elegendő, ha nyilatkozatot tesz, hogy 2019 májusáig biztosítja a projektgazda részére a terület használatát. Ami erősen arra utal, hogy már a dátum előtt birtokba léphet az új tulaj.

És ezek csokitolvajoznak!

A képlet igen egyszerűnek tűnik. Az állam végtelen jóságában rövid lejáratú hitellel segíti ki a csőd felé száguldó Pécset a bajból. Igen ám, de a város anyagi feltételei nem javultak, nem ugrott meg az adóbevétel, hiszen nem jöttek jelentős befektetők, a pécsieket meg már csak pitiáner összegekért lehet tovább nyúzni. Azaz nem lesz miből visszafizetni a kölcsönt.

De semmi baj, mert az állam minisztériuma, mint irányító hatóság hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzat eladhassa a vagyonát. El is kezdi eladni, láthatóan a nemzeti vagyonkezelőnek, azaz az államnak. Amint az előterjesztés egy másik mellékletéből kiderül: a továbbiakban a szerződésmódosítással kapcsolatban az Állami Számvevőszék jár el - az ÁSZ, amely ma már a pécsi önkormányzat gazdálkodását felügyeli.

Ki lett ez találva, már csak egy városvezetés kellett hozzá, amelyikkel ezt meg is lehet csinálni.